I blant lurer jeg på hvorfor jeg fortsetter å skrive nyhetsbrev på søndager. For det er egentlig ganske vanskelig. Og jeg brenner ikke inne med noe som jeg bare si på en ukentlig basis. Fremdeles så har jeg gjort det hver søndag i 15 uker nå. Med ett unntak hvor det var en gang jeg publiserte det på en mandag i stedet, men det får da være greit.

Hvorfor sier jeg det her?

Jeg sier ikke det for å skryte, men heller fordi jeg syns det er genuint interessant hvorfor jeg presser meg gjennom det gang på gang. Det hadde vært mye lettere å se en episode til av Kompani Lauritzen med samboeren min, enn å trylle fram ord på en skjerm klokka 21 på søndag kveld.

Jeg veit ikke med deg, men jeg tror det handler om identitet. Hvem du vil være – ovenfor deg selv og andre. Det kan nok være et tveegga sverd, som man sier. At det kan slå begge veier med andre ord, men i mange tilfeller vil jeg tro at det kan brukes til noe positivt. Til å forsterke en vane som du selv ønsker å fortsette med.

Når det gjelder vaner du vil slutte med derimot så er det andre faktorer som spiller inn. Kanskje det er noe du gjør uten å tenke deg om? En handling som trigges av noe annet?

Hvordan vaner fungerer

For å få noen andres innflytelser så spurte jeg ChatGPT – “Vis meg troverdige kilder hvor jeg kan lære om hvorfor mennesker vedlikeholder vaner”.

Kort digresjon for de mer AI-interesserte

Du må bare hoppe over denne biten, men jeg inkluderer svaret siden jeg tidligere har snakka om hvordan du kan snakke med en maskin:

Raycast AI: Her er noen troverdige kilder som kan hjelpe deg å lære mer om hvorfor mennesker vedlikeholder vaner:

  1. “The Power of Habit” av Charles Duhigg - en bok som utforsker vitenskapen bak vaner og hvordan de kan endres.

  2. ”Why We Do What We Do: Understanding Self-Motivation” av Edward L. Deci - en bok som utforsker motivasjon og hvorfor vi gjør det vi gjør, inkludert vaner.

  3. ”The Habit Loop: How Habits Work and How to Change Them” av James Clear - en artikkel som forklarer hvordan vaner fungerer og hvordan du kan endre dem.

  4. ”The Neuroscience of Habits: How They Form and How to Change Them” på Psychology Today - en artikkel som gir en dypere forståelse av hjernen og hvordan den påvirker vaner.

  5. ”Habits: How They Form And How To Break Them” på NPR - en artikkel og podcast som utforsker vitenskapen bak vaner og hvordan man kan endre dem.

Siden jeg veit at James Clear har skrevet en bok som heter Atomic Habits, som har blitt anbefalt av flere av vennene mine, gikk jeg rett for tips nummer 3.

Derimot, i sann kunstig intelligens-form så kunne jeg bare finne en artikkel med det navnet fra Charles Duhigg, og ikke James Clear. Nå veit jeg ikke om James har bytta navnet på artikkelen i seinere tid, men siden Mr. Duhigg også var på lista over tips antok jeg at det var et like godt sted å starte.

Så hva lærte jeg av Charles Duhigg?

Det er tre stadier av vaner, i følge godeste Charles:

  1. Noe som trigger vanen
  2. Et handlingsmønster som settes i gang
  3. En belønning du får

Jeg vil absolutt anbefale å lese artikkelen hans, om hvordan vaner fungerer i sin helhet, for å forstå de ulike stegene i større grad. Og for de av dere som har lest Atomic Habits-boka tidligere så kan jeg nevne at James Clear har selv bygd videre på de tre stegene fra Charles Duhigg.

Eksempel på hvordan den lærdommen kan brukes

I tilfellet med nyhetsbrevet så kan nok det være:

Trigger

Jeg innser at det er søndag, og det er dagen jeg pleier å skrive nyhetsbrev.

Handlingsmønster

Jeg setter meg ned for å skrive, selv om jeg ikke veit hva jeg skal skrive om, og mister troa underveis, men så blir det bedre etterhvert, også fullfører jeg etter å ha brukt mye lengre tid enn jeg hadde trodd. Hver gang.

Belønning

Følelsen av å trykke på “Send”-knappen er utvilsomt en belønning i seg selv, men tanken av at noen av dere svarer på eposten, og starter da en samtale om noe jeg har genuint lyst til å snakke om, det er nok det som driver meg mest. Om jeg skal være ærlig.

Evaluering

Det er såklart mulig jeg tar feil, men det er utgangspunktet mitt. I tillegg liker jeg bare tanken av å være en som skriver nyhetsbrev – for hvem gjør det liksom? Og ikke minst at jeg klarer å gjøre det på en jevnlig basis. For å gjøre en krevende handling flere ganger, over lengre tid, det er en styrke som jeg beundrer hos andre. Alt det her er noe jeg strever etter å klare sjøl. Å være den personen, og skape den identiteten.

Den identitetsbiten syns jeg mangler fra Duhigg sine refleksjoner om vaner. Det er riktignok basert på kun det lille utdraget jeg har lest, så jeg blei definitivt gira på å lese boka i sin helhet, som heter “The power of habit”. Selv så beskriver Charles Duhigg boka som “a framework for understanding how habits work and a guide to experimenting with how they might change”. Hvis det virker interessant for deg så har du lesestoffet for sommeren klart allerede 👌