Nå skal jeg være ærlig. Jeg har ikke lest hele artikkelen jeg har tenkt til å referere til nå. Kanskje bare en fjerdedel. Uansett, jeg er bare så gira at jeg må komme gang. Så la meg forklare hva som er spennende med digitalt hagearbeid.

Hva er det egentlig?

Når man snakker om en digital hage er det altså en samling med ideer som utvikler seg over tid. Om vi bruker den bloggen her et eksempel så var jeg nok litt kjapp i vendinga Da jeg skreiv om kvalitet tidligere, og publiserte før jeg hadde tenkt meg godt om. Dagen etterpå hadde jeg en del tanker om hvorfor det var delvis feil, og at jeg ikke var enig med Simen fra i går.

I stedet for å publisere artikkel nummer to i det tilfellet kunne jeg bare redigert den første, for å tydeligere beskrive hva jeg mente. Det er digitalt hagearbeid. Når du luker vekk ugrasset, og bearbeider omgivelsene for tankefrøet du har planta. Notatene er også ment til å være mer utforskende, ved at de knyttes sammen gjennom konteksten de deler. Altså kontekstuell assosiasjon for å si det på en fin måte.

Som Maggie selv sier:

They aren’t refined or complete - notes are published as half-finished thoughts that will grow and evolve over time. They’re less rigid, less performative, and less perfect than the personal websites we’re used to seeing.

Bruksområde

Det her må jo ikke være offentlig så alle kan se. Det trenger ikke å være slottsparken foråsirresånn. Metaforisk sett er det ingen som stopper deg fra å ha en pallekasse for deg sjøl, hvor du pitler på. Med andre ord, du kan lage ditt eget digitale system, kun for deg, og ingen andre. Enten gjennom apper som obsidian og Notion, hvor du enkelt kan linke mellom notatene, eller i mer almennelige apper som Apple sin egen notat-app, og bare vedlikeholde notatene du har der.

Tankefrø

For å dykke dypere i hagekonseptet kan du se hvordan Maggie gjør det på hjemmesida si. Her finner du notater som blant annet er kategorisert som Evergreen, som i hennes egen definisjon er

Evergreens are ideas I’ve invested significant time into. They are refined, edited, and won’t significantly change – aside from the occassional trimming.

I tillegg til Evergreen notater skiller hu også mellom “budding” og “seedling notes” for å spore progresjonen over tid. Er ikke det nydelig?

Det er jo bare fine måter å definere hashtags på, og det her er nok premiere på setning for min del, men jeg blei genuint overraska over hvor vakker metadataen var i sin helhet. Bare se hvordan hu formulerer vanlige faktorerer som “Date created” og “Date modified”:

images/CleanShot 2022-12-12 at 06.58.45@2x 1.png

For det er virkelig noe fint med tanken av at du planter et frø til noe du lærer deg, og som du vedlikeholder over tid.

Neologisme

Et eksempel på det er notatet, eller samlesida hennes, hvor hu skriver om neologismer, som er en fjong måte å si nyord på (altså “nye ord” sammensatt). Dette var nytt for meg, men neologismer dukker altså opp når det er behov for et nytt ord for eksempel i forbindelse med endringer i samfunnet, nye oppfinnelser, eller innenfor teknologi.

”Glamour toil”, eller “hustle porn” som kanskje er mer beskrivende, var et eksempel som ressonerte med meg. For som et samfunn så har vi i løpet av de siste 10-15 årene romantisert tanken av å jobbe så hardt at du nedprioriterer alt annet. Og det kan oppsummeres som glamour toil. At du legger ut noe på sosiale medier for å vise, og for å få anerkjennelse, for at du sliter ræva av deg.

Gary Vaynerchuk var jo selve ansiktet for ordet “hustle”, selv om det kan virke som han også har myka opp, og blitt mer nyansert i seinere tider.

Hva nå?

For øyeblikket liker jeg funksjonen som denne nettsida har, som en slags tidslinje på tanker og erfaringer, hvor både du og jeg kan observere læring som skjer over tid. Rekkefølgen har altså noe å si for min del, men datoen er egentlig uviktig så lenge jeg veit hva som kom før og etter en gitt artikkel.

Utover det så er jeg veldig interessert i å utforske det her videre, og jeg skal iallefall starte med å lese resten av artikkelen jeg begynte på! 😅


Jeg anbefaler virkelig å lese artikkelen som det her er basert på. Maggie Appleton har kanskje en av de vakreste bloggene jeg noensinne har sett.