I dag blir det en tematisk kollasj av skriverier. Hvor jeg samler noen setninger herfra og derfra, fra tidligere nyhetsbrev og skriverier. For nÄr jeg ser tilbake pÄ dem handler egentlig alle om det samme temaet, nettopp at det ene leder til det andre.
Det hĂžres veldig forenkla ut, men for min egen del iallefall er det den beste tilnĂŠrminga for Ă„ ikke sette meg fast. For Ă„ ikke overtenke noe.
Marinere i sine egne tanker
I ny og ne setter jeg meg nemlig ned for Ä skrive, uten noe mÄl og mening. Bare for Ä marinere i tankene mine. For Ä se om jeg forstÄr noe bedre nÄ, eller om jeg klarer Ä forklare et konsept bedre enn da jeg opprinnelig satte ord pÄ tanken. Det er det som er sÄ spennende med en tanke i utvikling.
Siden jeg har alle skriveriene mine lett tilgjengelig i obsidian, min foretrukne skrive-app, kan jeg kjapt hoppe mellom gamle og nye tanker. Som du kan se pÄ bildet under, har jeg oversikten over alle filene pÄ venstresida (1), og som regel et annet notat Äpent pÄ hÞyresida (2) av det jeg faktisk skriver pÄ (3).
Som oftest er det flere faner og, hvis jeg har marinert i tankene over en times tid.
PÄ den mÄten snubler jeg stadig over noe jeg har skrevet om tidligere, som handler om det samme temaet. Som f. eks at:
Alt blir nemlig sÄ mye lettere nÄr du har flere ideer du kan skrive pÄ.
..Som jeg kom fram til, da jeg reflekterte pÄ hva jeg lÊrte av Ä skrive 25 artikler pÄ 23 dager.
Det er ogsĂ„ noe av det jeg liker aller best med Ă„ skrive â det Ă„ hoppe fra Ă©n tanke til den neste. Ă bare utforske hvor tankene tar veien. Du kan se pĂ„ det som assosiativ skriving.
Hva er assosiativ skriving?
Ofte starter det med at jeg rabler ned noen tanker, skriver tre-fire avsnitt, og plutselig skriver jeg noe som burde utdypes i stÞrre grad. Hvor en setning utlÞser en rekke med andre tanker, som er vel sÄ spennende Ä utforske. Det er da jeg begynner pÄ et nytt notat, som altsÄ blir en ny fane i Obsidian. Som fort vekk leder til enda et nytt notat og enda en ny fane.
Over tid har jeg lÊrt meg Ä fÞlge nysgjerrigheten, og ikke stritte i mot. For jeg veit at momentum skaper momentum, og hvis du er streng med deg sjÞl og tvinger fokuset tilbake til det du starta Ä skrive om, da kan det ogsÄ vÊre vanskelig Ä fortsette.
NÄr én ting skjer er det mer sannsynlig at noe annet skjer. Det er noe jeg mÄ minne meg sjÞl pÄ stÞtt og stadig.
Om dÞrstokkmila er ekstra lang en dag sÄ handler det ikke lenger om Ä lÞpe en mil, eller bli ferdig med alt pÄ oppgavelista di, da handler kun om Ä skape momentum.
For det er lettere Ä lÞpe 5 km nÄr du allerede har gÄtt 500 meter. Og det er lettere Ä tilrettelegge for en ny tilfeldighet nÄr du holder pÄ Ä lande den forrige.
Dette gjelder sÄ mange ulike omrÄder, men la meg gi deg noen eksempler.
Hvordan momentum skaper momentum
Ekspert-testing som alternativ til brukertesting
Jeg digger brukertesting, men det kan ta mye tid Ä finne de rette folka. Og selve formatet for en brukertest kan ogsÄ vÊre tidkrevende Ä sette sammen. I blant kan det derfor vÊre mer fornuftig med ekspert-testing. Som en mÄte Ä skape momentum, ved Ä stoppe og tenke, og heller gjÞre. à lÊre av designet i bruk, i stedet for at du skal tenke deg ut av en problemstilling.
NĂ„r alt kommer til alt vil sĂ„klart sluttbrukeren vĂŠre eksperten pĂ„ selve oppgaven de skal oppnĂ„ med verktĂžyet ditt. Samtidig vil en designer kunne âarrestere degâ dersom du har gjort noe som strider mot etablerte designprinsipper. En utvikler vil stille deg spĂžrsmĂ„l som:
Om du kan fjerne den infoboksen der, skal den da vĂŠre borte for alltid? Eller skal den komme tilbake igjen?
Derfor kan det vĂŠre nyttig Ă„ innfĂžre ekspert-tester som en del av prosessen din, for Ă„ skape momentum, og vurdere brukeropplevelsen fortlĂžpende.
Samarbeidet mellom design og utvikling
Tidligere har jeg snakka om hva jeg har lÊrt av utviklere om designprosessen. En av lÊrdommene der er verdien av Ä starte med noe smÄtt, og bygge videre derfra. I en designsammenheng har jeg kjent pÄ hvor nyttig det kan vÊre Ä jobbe litt rotete i Figma til Ä starte med, bare for Ä fÄ visualisert en tanke, ogsÄ heller rydde opp seinere. Nettopp for Ä skape momentum.
Utforske en tanke med kunstig intelligens
Personlig har jeg brukt kunstig intelligens som sparringspartner for Ä skape en form for momentum nÄr jeg skal tenke meg fram til noe.
For nÄr jeg har momentum sÄ kan det ene lede til noe annet, og da er det lettere Ä komme seg en vei. Det motsatte er nÞyaktig det jeg vil unngÄ. Nettopp det Ä stÄ stille. Den fÞlelsen av Ä ha satt seg fast i et tankemÞnster. Som hvis du har kjÞrt deg fast i gjÞrma uten nubbsjangs til Ä flytte pÄ deg, og du aner ikke hva du kan gjÞre for Ä komme deg videre.
Der har kunstig intelligens vist seg Ă„ vĂŠre skikkelig nyttig. Som en metaforisk traktor som drar meg ut av gjĂžrma.
Avslutning
Hva med deg sjÊl? Hva gjÞr du nÄr du fÞler at du sitter fast?