Intro

I det siste har jeg tenkt mye pĂ„ det Ă„ bruke kunstig intelligens som en sparringspartner. For jeg liker godt Ă„ tenke ut hĂžyt. Å snakke ut det jeg tenker, som en mĂ„te Ă„ komme fram til en konklusjon. Tidligere har jeg utforska hvordan kunstig intelligens passer inn i arbeidsflyten min, og hittil vil jeg definitivt si at Ă„ bruke det som sparringspartner virker mest lovende.

Hvordan fungerer det i praksis?

PÄ mange mÄter overlapper det med rubberduck-konseptet, som gÄr ut pÄ Ä Þke din egen forstÄelse for en problemstilling ved Ä forklare det for noen andre. Eventuelt en gummiand hvis du ikke har noen andre Ä forklare det til, derav navnet.

Ikke bare har jeg tenkt pÄ Ä bruke AI som en sparringspartner, men jeg har ogsÄ brukt det en god del. Og fÞlelsen jeg sitter med nÄ er at det er ganske sÄ revolusjonerende. Det er neimen ikke et ord jeg bruker ofte, sÄ la meg heller vise deg hva som er sÄ imponerende.

Det som skjer i filmen over er at jeg snakker, eller tenker ut hÞyt, til ChatGPT, som deretter transkriberer hva jeg har sagt. Det blir ikke perfekt, men nesten, og uansett er det mer enn godt nok. For nÄr jeg trykker pÄ send fÄr jeg en oppsummering av hva jeg har sagt, fordelt utover de temaene jeg har snakka om. Avslutningsvis fÄr jeg ogsÄ noen oppfÞlgingsspÞrsmÄl som hjelper meg med Ä utforske tanken videre.

AltsĂ„.. Kan vi bare ta et lite Ăžyeblikk for Ă„ anerkjenne hvor sjukt det der er? đŸ€Ż

Eksempel

For Ă„ skrive denne artikkelen begynte jeg Ă„ lufte noen tanker. Her kan du lese hva jeg sa:

Jeg har lyst til Ä skrive en artikkel om hvorfor jeg synes det er sÄ interessant Ä bruke kunstintelligens som en slags samtalepartner i dette tilfellet.

Og det jeg kanskje trenger litt hjelp til er Ă„ snakke om hvordan det er nyttig for arbeidsflytten min som UX-designer. For det er det jeg har lyst til Ă„ ha som vinkling. Egentlig hvordan jeg som UX-designer bruker kunstintelligens som en samtalepartner eller en sparringspartner for Ă„ tenke ut hĂžyt og tenke ut et konsept. Eller kanskje ikke et konsept, men heller ulike problemstillinger som dukker opp.

Om du ser nĂžye sĂ„ er det skrivefeil, som f. eks “kunstintelligens” og “arbeidsflytten”, men resten er faktisk helt perfekt.

Basert pÄ det fikk jeg et svar fra ChatGPT som fÞles langtekkelig Ä dele her, men for at du skal fÄ en god forstÄelse av hvordan det kan brukes tenker jeg at det er relevant Ä se svaret ord-for-ord:

Svaret fra ChatGPT

Hei! Det hĂžres ut som en spennende ide for en artikkel, og jeg kan helt klart hjelpe deg med Ă„ spisse budskapet ditt. Her er en liten oppsummering av hva du nevnte, delt inn i temaer:

  • Artikkelens tema: Du Ăžnsker Ă„ skrive om hvordan du bruker kunstintelligens som samtale- og sparringspartner i ditt arbeid som UX-designer.
  • Hensikt: MĂ„let med bruk av kunstintelligens er Ă„ tenke hĂžyt og utforske ulike problemstillinger som oppstĂ„r i arbeidet ditt.
  • Vinkling: Du ser for deg Ă„ fokusere pĂ„ hvordan dette verktĂžyet bidrar til din arbeidsflyt som UX-designer.

For Ä utdype artikkelen din, kunne vi kanskje tenke litt rundt disse spÞrsmÄlene:

  • BruksomrĂ„der: Kan du beskrive noen spesifikke situasjoner hvor kunstintelligens har vĂŠrt spesielt nyttig i ditt arbeid? Hvilke problemstillinger har du kunnet utforske eller lĂžse?
  • Fordeler: Hva tror du er de stĂžrste fordelene ved Ă„ bruke kunstintelligens som en samtalepartner? Er det spesielle aspekter ved UX-design hvor du finner dette verktĂžyet spesielt verdifullt?
  • Personlig erfaring: Har du noen personlige erfaringer eller historier som illustrerer hvordan denne teknologien har pĂ„virket ditt arbeid positivt?
  • Fremtidsperspektiver: Hvordan ser du for deg Ă„ utvikle bruken av kunstintelligens i ditt arbeid fremover? Finnes det potensial for nye mĂ„ter Ă„ integrere AI i UX-design pĂ„?

Hva tror du om disse punktene? Kan de hjelpe deg Ă„ dykke dypere inn i hovedtemaene dine?

Tilbake til mine menneskelige meninger

Det der er temmelig solid! Det jeg liker best er at jeg kan fĂ„ en distanse til mine egne tanker, som gjĂžr det lettere Ă„ sortere det i huet mitt. For som du sikkert kjenner til kan det vĂŠre vanskelig Ă„ “tenke seg ut” av en situasjon.

Det er neimen ikke alle spÞrsmÄlene som er like relevante, men som regel er det ett eller to som fÄr meg til Ä tenke litt annerledes. Som gir meg momentum. Og momentum er et viktig poeng her. For det motsatte er nÞyaktig det jeg vil unngÄ. Nettopp det Ä stÄ stille. Den fÞlelsen av Ä ha satt seg fast i et tankemÞnster. Som hvis du har kjÞrt deg fast i gjÞrme uten nubbsjangs til Ä flytte pÄ deg, og du aner ikke hva du kan gjÞre for Ä komme deg videre.

Der har kunstig intelligens vist seg Ă„ vĂŠre skikkelig god. Som en metaforisk traktor som drar deg ut av gjĂžrma.

Men hva er det egentlig som skjer her?

For Ä fÄ det svaret jeg vil, har jeg gitt noen instrukser:

Overordnet vil jeg at du skal oppfÞre deg som en samtalepartner, som kommuniserer pÄ norsk, og opprettholder en balansert, jovial tone i samtalen, uten Ä bli for formell. MÄlet er Ä samarbeide om Ä spisse et budskap, samtidig som vi tilrettelegger for en vennlig og engasjerende samtaleatmosfÊre.

1. PÄ en veldig kortfattet mÄte vil jeg at du skal oppsummere essensen av det jeg har sagt, etterfulgt av relevante oppfÞlgingsspÞrsmÄl for Ä utforske tankene videre. Oppsummeringen fordeles pÄ ulike temaer i en punktliste, med uthevet tekst rundt selve temaet.

2. OppfĂžr deg som en sparringspartner i en samtale. Din rolle er Ă„ vĂŠre stĂžttende og delta, ikke bare gi svar. Ikke oppfĂžr deg formell og prippen, men heller litt jovial (ikke for mye).

3. Jeg vil at du skal stille oppfÞlgingsspÞrsmÄl rundt jeg nevner, og tankeprosessen. MÄlet ditt er Ä hjelpe meg med Ä utdype tankene mine, og konkretisere det i stÞrre grad. Det inkluderer Ä be meg utdype der det er relevant, og komme med forslag til hva jeg kan utdype eller utforske videre.

4. Jeg Ăžnsker at du skal oppfordre meg til Ă„ forklare ideene i detalj, og etterligne "rubber duck debugging"-konseptet.

Her ser jeg at jeg kunne rydda opp litt, for Ä gjÞre instruksene kortere, men det fÄr jeg ta seinere. Om du vil gi det et forsÞk kan du kopiere og lime inn de instruksene i AI-chatten din, sÄ vil du nok fÄ et lignende resultat. Alternativt kan du bruke Samtalepartneren min (som i praksis er dÞnn lik), men som jeg har gjort tilgjengelig i GPT-butikken. Da mÄ du riktignok ha et aktivt abonnement.

Disclaimer

Per dags dato er det ingen talefunksjon pÄ dataversjonen av ChatGPT, sÄ du er nÞdt til Ä bruke appen pÄ mobil i stedet.

Eller du er ikke nĂždt til det, men det kommer jeg tilbake til mot slutten. FĂžrst vil jeg vise deg hvordan du kan bruke kunstig intelligens som sparringspartner sjĂžl.

SmÄ nyanser

Det er intet mindre enn 3 ulike mÄter du kan gÄ fram pÄ her, men det er én som er soleklart bedre enn de andre.

For du kan enten bruke:

  1. ChatGPT sin egen tale-til-tekst-funksjon
  2. ChatGPT sitt muntlige grensesnitt hvor du snakker, og fÄr muntlige svar fra en ekstremt amerikansk-norsk stemme
  3. Apple sin dikteringsfunksjon, som skriver ned det du sier

Dikteringsfunksjonen til Apple har blitt forbausende god pÄ Ä forstÄ norsk, sÄ den er ikke dum, men etter 1-2 minutter sÄ stopper den opp. Der er det en begrensning, og den blir fort irriterende.

Med ChatGPT sin tale-til-tekst-funksjon derimot kan du snakke uavbrutt i flere minutter, og trykke pÄ stopp nÄr du fÞler deg ferdig. Og du kan ta deg lange tenkepauser uten at det pÄvirker teksten du fÄr i andre enden.

ChatGPT har ogsÄ et slags muntlig grensesnitt. Jeg har bare testa det sÄvidt, men sÄnn som stemmen er nÄ, sÄ hÞres det altfor dumt ut nÄr du skal holde samtalen gÄende pÄ norsk altsÄ. Makan til amerikansk aksent pÄ norsk uttale skal du leite lenge etter.

Det som egentlig er mer irriterende med det muntlige grensesnittet er at det ikke gir deg muligheten til Ä ta tenkepauser. For med en gang du stopper Ä snakke sÄ tolker den det som at du er ferdig, men det er jo ikke alltid tilfelle.

Uansett. Denne mĂ„ten Ă„ interagere med kunstig intelligens pĂ„ bringer vĂ„rs inn pĂ„ noe som kan kalles for “Conversational interfaces”, som jeg lĂŠrte om nylig.

Conversational interfaces

Conversational interfaces er rett og slett grensesnitt som er lagd for at du skal kunne snakke med det.

Christopher Pearsell-Ross introduserte meg for temaet da han holdt et foredrag pĂ„ IXDA nylig. Der snakket han om “Building to learn, not launch”, med undertittelen “Using strategic foresight, speculative design, and technical prototyping to explore AI and emerging interfaces”. Det var knallbra fra ende til enden, og du kan faktisk se opptak av hele kvelden, men foredraget hans begynner pÄ 56:36.

Eksempelet han brukte pÄ et sÄnt Conversational Interface var en hybrid mellom en telefon fra 70-80-tallet, kombinert med en raspberry-pi, Whisper, ChatGPT og annen moderne teknologi. Det var noe Christopher, og gjengen i Schibsted Futures Labs, lagde som en prototype, for Ä utforske et mulig fremtidsscenario.

Bildet er lĂ„nt fra en artikkel Christopher skreiv, som heter – On speaking terms with machines. Det er utrolig interessant Ă„ lese hvordan denne typen teknologi kan adressere en Ăžkende ensomhet i verden, samtidig som det ogsĂ„ kan ha negative konsekvenser.

Du kan se en demonstrasjon av hvordan det fungerte pÄ Linkedin-sida til Schibsted.

Hvem er det for?

Etter foredraget spĂžrte jeg han om hva folk ikke likte med den typen “conversational interfaces”, og da nevnte han at det kan fort fĂžles langtekkelig. Spesielt for folk som foretrekker at noe er “short and sweet”, helst presentert i en kort punktliste. Basert pĂ„ det du sier sĂ„ kan den kunstige intelligensen finne pĂ„ Ă„ stille deg flere spĂžrsmĂ„l om gangen. Som i gjengjeld kan gjĂžre det vanskelig for deg Ă„ mĂ„tte ta stilling til flere ting i samma slengen.

PÄ den positive siden derimot sÄ nevnte han at det passa veldig godt for folk som liker Ä snakke seg gjennom en problemstilling. AltsÄ folk som snakker for Ä tenke. Og han nevnte et eksempel med en kollega som hadde snakka med denne telefonen i 20-30 minutter, fordi han syns det var oppriktig nyttig, selv om intensjonen var at man skulle vÊre ferdig etter 5 minutter ca.

Om du vil dykke dypere i det prosjektet anbefaler jeg virkelig Ă„ lese artikkelen jeg nevnte tidligere.

Inspirasjon fra science fiction

Christopher nevnte ogsĂ„ at prosjektet var inspirert av science fiction-filmer, som kan vĂŠre en interessant mĂ„te Ă„ utforske ekstremtilfellene. Hvor du ser for deg en eller flere alternative framtider, men at de er basert pĂ„ virkeligheten sĂ„nn vi kjenner til den. Filmen, “Her”, var et av eksemplene Christopher nevnte. Med Joaquin Phoenix i hovedrollen, som sakte, men sikkert forelsker seg i et AI-basert operativsystem, med stemmen til Scarlett Johansson.

Mesteparten av handlinga i filmen utspiller seg ved at Theodore Twombly, som er rollen Joaquin Phoenix spiller, snakker til operativsystemet pÄ telefonen sin, med en Þrepropp. I ny og ne viser han ogsÄ operativsystemet det han ser gjennom kameraet pÄ telefonen. Filmen er fra 2013, og holder seg imponerende bra, mye fordi de ikke viser for mye detaljer av det digitale grensesnittet.

I stedet fokuseres det heller pÄ den emosjonelle sida av Ä interagere med teknologi pÄ samme mÄte som vi ville gjort med et annet menneske. Om vi ser filmen i sammenheng av det jeg starta med Ä skrive om, sÄ utforskes det hvordan det kunne sett ut dersom kunstig intelligens ikke bare var en sparringspartner, men ogsÄ en livspartner.

Den er definitivt verdt en kikk (ligger pÄ Netflix), men bare vÊr klar for en overraskende klein sex-scene pÄ starten der.

Talegjenkjenning pÄ dataen

Som jeg nevnte tidligere er det ingen talefunksjon pÄ dataversjonen av ChatGPT. Som er synd, for Ä snakke direkte til ChatGPT har utvilsomt vÊrt den beste mÄten Ä gjÞre dette pÄ, basert pÄ det jeg har prÞvd. For alternativene er:

  1. Bruke dikteringsfunksjonen til Apple for Ă„ skrive ned det du sier
    1. Her har jeg lagd en hurtigtast for Ä aktivere det ved Ä trykke to ganger pÄ fn-knappen som jeg aldri bruker uansett
  2. Bruke en annen AI-tjeneste for Ă„ transkribere det du sier

Etter Ä ha testa begge de tilnÊrmingene fant jeg ut at det var lettere Ä bruke mobil-appen til ChatGPT for Ä si det jeg vil si, ogsÄ Äpne det opp i nettleseren pÄ dataen, og lese svaret der. Som du kan se pÄ bildet under, hvor jeg festa telefonen til pulten, for Ä vÊre litt fancy, mens resultatet vises pÄ dataskjermen ved siden av.

Samtidig fant jeg sÄklart et par alternative apper til dataen som er verdt Ä sjekke ut, hvis du er nysgjerrig, nemlig MacWhisper, og SuperWhisper. Det de begge har til felles er at de er basert pÄ Whisper, som navnene tilsier, som er OpenAi sin tjeneste for talegjenkjenning. Det er selve grunnlaget for at de kan transkribere det du sier. De har litt ulike tilnÊrminger, og vil nok funke veldig bra til noen formÄl, men akkurat som en sparringspartner syns jeg ChatGPT var mest sÞmlÞst.

Oppsummering

Hva kan det brukes til

NÄr jeg ser gjennom loggen min nÄ, over samtalene jeg har hatt handler de om:

  • Forberedelser til mĂžter (hva jeg vil oppnĂ„, hvilke utfordringer jeg mĂ„ navigere osv.)
  • Hvordan strukturere en tale, et manus til en liten filmsnutt, eller en quiz
  • HĂ„ndtere logistikk for en gitt situasjon, altsĂ„ Ă„ tenke gjennom hva som mĂ„ skje nĂ„r til ulike tidspunkt
  • Utforske vinklinger for Ă„ skrive en artikkel, og hvilke underliggende temaer som kan vĂŠre relevant (for eksempel de negative begrensningene, og positive mulighetene ved Ă„ bruke AI som en muntlig sparringspartner)

Jeg trodde jeg hadde hovedsakelig brukt det til jobb, men ser nÄ at jeg ogsÄ har brukt det en del privat. Og det funker overraskende bra altsÄ. NÄr jeg har satt meg fast i en tankebane hjelper det meg virkelig med Ä trekke det i gang igjen, i en eller annen retning, og skape et momentum som leder til en konklusjon.

Hvordan gjÞr du det pÄ en god mÄte?

  1. Aller fÞrst bÞr du bare bable i vei. Ikke tenk pÄ at det skal gi mening, eller vÊre presist.
  2. Velg deg ett eller to oppfÞlgingsspÞrsmÄl du vil svare pÄ, og drit i resten. ChatGPT vil foreslÄ Ä trekke samtalen i flere retninger, men du bÞr velge det du er nysgjerrig pÄ sjÞl.
  3. NĂ„r du er inne pĂ„ et spor som virker relevant bĂžr du si i fra om det – “Det du sa om x er et godt poeng. Om vi skulle utforska det nĂŠrmere hvordan kunne det sett ut?”
  4. Til slutt kan det vĂŠre nyttig Ă„ be om en oppsummering, gjerne med tydelige handlingspunkter for veien videre.

Om du ender opp med Ă„ gi det et forsĂžk vil jeg veldig gjerne hĂžre om hvordan det gĂ„r, og hva dine erfaringer er med det. Syns du at det virker som en skummel ting? At vi ikke “trenger” venner, familie og andre medmennesker lenger? Eller er du mer optimistisk rundt det hele?