En introduserende feilsitering
JĂžss, visste du at Astrid Lindgren aldri skreiv ordene âDet har jeg aldri prĂžvd fĂžr, sĂ„ det klarer jeg helt sikkertâ? Selv om det er ett av de mest karakteristiske Pippi-sitatene noensinne.
I boka âPippi LangstrĂžmpe gĂ„r ombordâ sies det riktignok noe som kan minne om det samme budskapet, nĂ„r Pippi blir spurt om hu kan spille piano. Jeg fant bare den danske versjonen riktignok, sĂ„ bare vit at âklaverâ er piano pĂ„ dansk:
âHvordan skulle jeg kunne vide det, nĂ„r jeg aldrig har prĂžvet,â sagde Pippi. âJeg har aldrig haft noget klaver at prĂžve det pĂ„. Og det siger jeg dig, Tommy - at spille klaver uden klaver, krĂŠver kolossal trĂŠning, inden man fĂ„r det lĂŠrt.â
Hvis det rÞska opp i en del av barndommen din ogsÄ, som det gjorde med meg, sÄ kan du nok sette pris pÄ de to artiklene her:
- âHvem forfalsket Pippi?â, av Martin Haave
- âPippi - 75 Ă„r, frĂŠk og fejlciteretâ, av Martin JĂžrgensen ved HjĂžrring Bibliotek, og Line Elise Hoffgaard
GjĂžr som pippi
Hvordan kom jeg inn pĂ„ det? Jo, i ny og ne er det noen som sier at du skal âgjĂžre som Pippiâ. AltsĂ„ Ă„ ha innstillingen om at du kan gjennomfĂžre noe, utenom Ă„ faktisk ha gjort det fĂžr.
Nettopp det Ä bruke en person, eller en karakter, som motivasjon til Ä gjÞre noe er det jeg vil fortelle deg om nÄ.
Finn din egen Cato
NÄ for tida holder jeg pÄ Ä lese ei bok som heter The Daily Stoic, hvor det stÄr:
Seneca tells us that we should each have our own Catoâa great and noble person we can allow into our minds and use to guide our actions, even when theyâre not physically present.
Cato den yngre, som han ogsÄ er kjent som (siden oldefaren hans ble omtalt som Cato den eldre), var en romersk politiker. I boka beskrives han som:
..best known for his self-discipline and for his heroic defense of the Republic against Julius Caesar, appears constantly throughout Stoic literatureâwhich is interesting because he didnât write anything down. He taught no classes. He gave no interviews. His bold and brave example is what made him such a commonly cited and quoted philosopher.
Denne tanken om Ä bruke en person for Ä guide handlingene vÄres, selv nÄr de ikke er til stedet er noe jeg faktisk gjÞr titt og ofte.
Eksempel pÄ en Cato
NÄr jeg sitter fast med en kode-utfordring sÄ prÞver jeg fÞrst Ä chatte meg fram til en bedre forstÄelse med AI-chatten til Raycast.
NÄr jeg virkelig stÄr bom fast derimot sender jeg en melding til Truls Henrik. Eller. Som oftest sÄ skriver jeg en melding til Truls Henrik, men jeg sender den ikke nÞdvendigvis. Det er nemlig en forskjell der.
Om du ser nÊrmere pÄ de to meldingene der sÄ ser du at den ene blei sendt 21:03, og den andre 22:36. I den tida mellom der er det flere ting som skjer.
NÄr problemet oppstÄr, nÄr jeg innser at jeg ikke veit hva jeg skal gjÞre, sÄ tenker jeg at jeg mÄ spÞrre noen som kan mer enn meg. Som Truls Henrik. For at han skal forstÄ hva jeg sliter med mÄ jeg prÞve Ä definere det. Da er det noen spÞrsmÄl jeg stiller meg sjÞl:
- Hva er det jeg prÞver Ä fÄ til?
- Hva har jeg gjort hittil?
- Om jeg skulle gjetta, hva tror jeg kan vĂŠre galt?
Etter jeg sendte den fĂžrste meldinga sĂ„ var det nettopp det jeg gjorde. Jeg lista opp alt sammen, og fĂžr jeg skulle trykke pĂ„ send sĂ„ tenkte jeg âNei, alvorlig talt, jeg kan jo gi det et forsĂžk iallefall, fĂžr jeg spĂžr.â
Og veit du hva? Jeg kom sÄ klart fram til et svar. Kun ved Ä gÄ gjennom den regla sÄ finner jeg overraskende ofte en lÞsning faktisk. Helt pÄ egenhÄnd, selv om det er en slags moralsk stÞtte involvert.
Rubberducking
Den tilnÊrminga er nok det mange ville kalt for rubberducking. Som kort fortalt gÄr ut pÄ Ä Þke din egen forstÄelse for en problemstilling ved Ä forklare det for noen andre, eller en gummiand:
The name is a reference to a story in the book The Pragmatic Programmer in which a programmer would carry around a rubber duck and debug their code by forcing themselves to explain it, line by line, to the duck
I prinsippet gjĂžr jeg det samme nĂ„r jeg skriver til Truls Henrik. Jeg bare bruker han som en slags âproxyâ. Jeg ser for meg at jeg skal forklare det til nettopp han. Da prĂžver jeg ogsĂ„ Ă„ formulere meg pĂ„ en tydelig mĂ„te. Samtidig sĂ„ vil jeg ikke kaste bort tida hans, sĂ„ det er viktig for meg Ă„ kunne vise at jeg har prĂžvd Ă„ finne ut av det sjĂžl. Den fĂžlelsen motiverer meg ogsĂ„ til Ă„ gi det ett ekstra forsĂžk, fĂžr jeg gir meg, og sender meldinga. Og det er som regel da jeg finner en lĂžsning.
Truls Henrik har riktignok ikke en gummiand sjĂžl, men han har en flamingo:
Metaforiske mentorer
PĂ„ sett og vis snakker vi om en metaforisk mentor. En indre veileder som hjelper deg med Ă„ ta en avgjĂžrelse. I The Daily Stoic-boka snakker de om âthe indifferent spectatorâ. Som ikke trenger Ă„ vĂŠre en faktisk person, men bare noen du har med deg i tankene nĂ„r du skal til Ă„ gjĂžre noe.
Just someone who, like Seneca said, can stand witness to our behavior. Someone who can quietly admonish us if we are considering doing something lazy, dishonest, or selfish
Det hĂžres jo litt heftig ut egentlig, men i praksis er det supernyttig!
Enten om det er Ä gjÞre en god handling som Ä lÞfte ned kofferten for noen pÄ toget. Eller Ä kildesortere. GjennomfÞre den treningsÞkta nÄr du helst vil droppe den. StÄ over den siste Þlen pÄ byen. Legge ned den ekstra innsatsen pÄ det prosjektet du jobber pÄ. Hva enn det mÄtte vÊre. Lage lunsj til dagen etter, selv om du egentlig vil sove, sÄnn at det ikke er like lett ta et usunt valg i Þyeblikket.
Truls Henrik er Ă©n av flere metaforiske mentorer som jeg bĂŠrer med meg, og hver person har sitt âomrĂ„deâ. Enten om det handler om kosthold og trening, eller Ă„ tĂžrre noe jeg egentlig ikke tĂžr.
Fordelen med en metaforisk mentor er at du ser for deg hva personen mÄ vite for Ä kunne hjelpe deg. Du kan se for deg hva de har sagt eller gjort i forskjellige situasjoner tidligere, selv om de faktisk ikke er tilstede. Mentoren blir altsÄ hva du trenger at den personen skal vÊre, i det Þyeblikket du trenger veiledning.
Andres prosesser
Derek Sivers og Tim Ferriss har diskutert om dette med metaforiske mentorer tidligere. Om hva som utgjÞr en god mentor, og hvordan du kan spÞrre en mentor om hjelp. Mye av det har jeg nok lÊrt derfra, for de snakker ogsÄ om Ä ikke ville kaste bort tida til personen du skal spÞrre om hjelp, og gi de et enkelt grunnlag Ä gi rÄd pÄ.
MĂ„ten Derek Sivers gjĂžr det er ved Ă„:
First I write a really good description of the problem. And then I summarize it. I summarize the context, the problem. I summarize my options. And I summarize my thoughts. Because I got to make this succinct (like half a page). âŠAnd then before I send it to them, I try to predict what this person would say.
Og akkurat det med Ä forutse hva en person kan finne pÄ Ä si er spennende. I noen tilfeller kan du sÄklart bomme, og tilegne en person meninger som ikke stemmer, men ofte kan det vÊre nyttig Ä se for seg hva slags rÄd en person ville gitt deg.
Mentorene han snakker om er riktignok anerkjente forfattere, og folk som er ganske hÞyt pÄ strÄ, men prinsippet blir det samme:
I know the way this guy thinks Iâve read all his books. I know the way weâve talked a lot. I know what he would say. So then I internalize that. And I address those points that Iâm predicting they would say. Iâm going to address those in advance, again, to not waste their time.
Nettopp siden han gjÞr denne Þvelsen, med Ä se for seg hva de ville svart, sÄ nevner han ogsÄ:
So the truth is I havenât talked to my mentors in years. And one of them doesnât even know I exist.
Itâs all in your head. Itâs about the summarization of your situation, thinking of it from another personâs point of view. You can predict what this person would say. If youâre a fan of their books and theyâre podcasts and their talks, you know what they would probably say. So do it yourself.
SĂ„, hva med deg? Hvem er dine Catoer, eller dine metaforiske mentorer? Og i hvilke situasjoner er det du henter dem fram?