Dum ned smarttelefonen
For Þyeblikket ser telefonen min sÄnn her ut:
Eller.. teknisk sett har jeg to andre hjem-skjermer som jeg ogsÄ hopper mellom:
NĂ„ lurer du kanskje pĂ„ â hvorfor er alt svart-hvitt? Og hvor er app-ikonene? La meg spole tilbake, sĂ„ skal jeg fortelle deg om hvordan jeg havna her. Og hvordan du kan gjĂžre det samme. FĂžr vi runder av med Ă„ se pĂ„ hvorfor jeg har gjort det i det hele tatt.
Bakgrunnen for det hele
Du skjĂžnner, Kindle er en av mine favoritt-duppeditter noensinne. Av to grunner:
- Den symboliserer en enkeltstĂ„ende handling â nemlig Ă„ lese
- Samtidig er det noe med skjermen som jeg liker veldig godt (antakeligvis at den er av typen âe-inkâ), men skjermen er altsĂ„ matt, sĂ„ den gir ikke noe gjenskinn
En tredje grunn er ogsĂ„ at selve brukergrensesnittet bĂŠrer ikke preg av at det skal vĂŠre sĂ„ fancy, eller rope etter oppmerksomheten din. Det er ikke noe âbells and whistlesâ, som man sier. Det er bare ord pĂ„ en skjerm.
Folk er jo forskjellige, sĂ„ jeg veit at âbare ord pĂ„ en skjermâ ikke appellerer til alle og enhver, men for meg er det akkurat sĂ„nn jeg liker det.
Sammenligna med det meste av teknologi nÄ til dags har den ogsÄ holdt det gÄende forbausende lenge! Jeg har hatt min Kindle Paperwhite nÄ i sikkert 10-11 Är, og i teknologiverden er jo det en evighet.
Her tror jeg selve bruksomrÄdet spiller en viktig rolle, nÄr det kommer til det Ä bruke en teknologisk duppeditt over sÄpass lang tid. For nÄr du leser en bok trenger ikke grensesnittet vÊre like snappy og responsivt som nÄr du stÄr i kÞen pÄ matbutikken, og mÄ overfÞre penger fra én konto til en annen, for Ä kunne betale akkurat der og da.
Kindle-opplevelsen blant smarttelefoner
Det er nettopp de positive sidene der â den matte skjermen, og at det ikke er sĂ„ fancy â som gjĂžr konseptet bak en âdumâ smarttelefon sĂ„ spennende. Noen av dere har kanskje hĂžrt om Light-phone, som har eksistert i noen Ă„r nĂ„, sĂ„ konseptet er jo ikke nytt. Samtidig sĂ„ virker det ikke som det har helt funka sĂ„nn som du vil at det skal funke.
Ut i fra anmeldelsene jeg har sett fra folk som har prÞvd Light-phone sÄ handler det nok en gang om bruksomrÄdet. At du gÄr inn i brukeropplevelsen med forventningene du har bygd opp over tid, av Ä bruke en moderne smarttelefon. I praksis vil de forventningene vÊre vanskelige, om ikke umulige, Ä leve opp til. Samtidig vil en smarttelefon, smart som den er, ikke representere én enkeltstÄende handling, pÄ samme mÄte som en kindle.
Men hva om du kunne dumme ned smarttelefonen du allerede har? Til et punkt hvor den er et enklere verktĂžy, og ikke en alt-mulig-maskin.
Det viser seg at det er fullt mulig, og det skal jeg vise deg nĂ„. Etter âbruksanvisningaâ for Ă„ gjĂžre telefonen din dummere skal du ogsĂ„ fĂ„ hĂžre hvorfor jeg har valgt Ă„ gjĂžre det.
Hvordan jeg gjorde det
Advarsel: Dypt farvann
FÞrst vil jeg bare anbefale deg Ä ikke gjÞre alt pÄ én gang, for det blir nok overveldende. GÄ heller gjennom ett av tiltakene under, ogsÄ kan du komme tilbake seinere nÄr du har fÄtt litt mestringsfÞlelse.
Jeg innser nemlig at det er ganske mange steg jeg har gjort, bÄde bevisst og ubevisst, som nÄ har resultert i noe jeg har skikkelig troa pÄ. For Ä gjÞre det lett for deg Ä gjenskape kommer jeg til Ä dele skjermbilder og detaljerte beskrivelser. SÄ fÄr du heller hoppe over det som ikke virker like relevant for deg.
Skal sies at denne guiden er basert pÄ iPhone, siden det er det jeg bruker sjÞl (iPhone 13 mini), men jeg veit du kan gjÞre mye av det samme pÄ Android og.
Oversikt
De ulike tiltakene vi skal dykke ned i er:
- Hvordan gÄ fra ikonvisning av appene dine til enkle ord som snarveier
- Matt skjermbeskytter
- Svart-hvitt-modus
- Prioritering og sĂžkefunksjonen
Hvordan gÄ fra ikonvisning av appene dine til enkle ord som snarveier
NÄr du Äpner opp telefonen din og ser pÄ alle appene sÄ ser du altsÄ pÄ det som kalles hjemskjermen din. Og der er det som regel mye som skriker om oppmerksomheten.
Ett enkelt grep vil jo vÊre Ä slÄ av varslinger pÄ alle appene dine, sÄ du ikke fÄr de smÄ, rÞd rundingene, som indikerer at noe nytt har skjedd.
Om du er blant de overmenneskene som klarer Ă„ overse de 732 uleste epostene, de tre meldingene pĂ„ Messenger, de fem oppgavene du skulle ha gjort i gĂ„r, og det ene ubesvarte anropet du ikke har tatt stilling til, i tillegg til den systemoppdateringa du sikkert burde gjort for en stund sida, sĂ„ all ĂŠre til deg altsĂ„ đ
Personlig ville jeg riktignok ta det lenger enn som sĂ„, og blei dermed skikkelig gira da jeg fant ut om kategorien av âMinimalist app launchersâ.
Minimalistiske app-Ă„pnere
Her er det flere apper som tilsynelatende gjÞr samma greia. Den jeg valgte heter Dumb Phone, men du kan ogsÄ bruke en som heter Blank Spaces.
Ser ut som at alle appene har en prĂžveperiode, sĂ„ du kan teste det ut en ukes tid. Hvis du vil bruke det videre derimot mĂ„ du betale for det. Med Dumb Phone-appen f. eks stĂ„r valget mellom Ă„ betale en gang i mĂ„neden (39 kr), en gang i Ă„ret (129 kr), eller en engangssum for âlivstid-brukâ (299 kr) som de kaller det.
Resultatet jeg kom fram til var da det her:
Hvordan gjĂžr du det?
Utvikleren av Dumb Phone-appen har lagd en grundig gjennomgang av hvordan du setter det opp, sÄ jeg anbefaler Ä heller lese gjennom den enn at jeg skal prÞve Ä gjengi det her. Jeg kan riktignok gi deg en liten forsmak pÄ det fÞrste steget (etter du har lasta ned appen) sÄ du kan se hva det gÄr i:
Disclaimer og nĂžrd-alert
Bare sÄ du veit om det sÄ er ikke den tilnÊrmingen her heeelt feilfri, men nesten! Det er nemlig ikke uten grunn at Kjartan slutta Ä bruke det. MÄten de snarveiene fungerer pÄ er at utvikleren bruker Snarveier-appen til Apple. Og det er nyttig Ä vite fordi i blant kan det se ut som at du hopper innom én app fÞr du blir sendt videre dit du vil. Og det er nettopp det som skjer.
NÄr du trykker pÄ ett av ordene pÄ hjemskjermen din aktiverer du Snarveier-appen, som deretter omdirigerer deg dit du ville.
Du skjÞnner, alle apper, sÄvidt jeg forstÄr, har en slags link (URL scheme, som det kalles). For eksempel sÄ gÄr sms://phonenumber
til meldings-appen, mens photos-redirect://
gĂ„r til Bilder-appen. PĂ„ samme mĂ„te kan du ogsĂ„ spesifisere i linken hvor brukeren skal ende opp â sĂ„ tel://phonenumber
Ă„pner opp telefon-appen, og plasserer deg rett i tekstfeltet hvor du fyller inn telefonnummeret til den du vil ringe.
Og det er akkurat de linkene som gjemmer seg bak ordene pÄ hjemskjermen din.
Personlig prÞvde jeg Ä oppdatere telefonen min til betaversjonen av iOS 18, som kommer ut i september, tror jeg. Og da blei faktisk den overgangen mellom appene merkbart mindre. AltsÄ, det er sÄpass sjeldent at jeg ser at det hoppes innom Snarveier-appen nÄ, at jeg er strÄlende fornÞyd rett og slett.
Hadde jeg ikke oppdatert telefonen min derimot sÄ kan det hende jeg hadde droppa den tilnÊrminga her, og heller prÞvd meg pÄ noe annet. Uansett, sÄ er det verdt et forsÞk, bare for Ä kjenne pÄ hvordan det kan fungere.
Widgets, widgets, og mer widgets
Snarveier-appen er Ă©n del av det, mens âwidgetsâ er den andre delen som fĂ„r det hele til Ă„ fungere. Om du ikke er kjent med widgets fra fĂžr kan du se pĂ„ det som at du trekker ut Ă©n enkelt funksjon av en app, og pakker det inn i en liten boks du kan plassere lett tilgjengelig pĂ„ hjem-skjermen din.
Det er mÄten Dumb-phone-appen fungerer, og det samme gjelder ogsÄ Blank Spaces-appen. Jeg tipper ogsÄ det er samme tilnÊrming pÄ de andre alternativene der ute.
NÄ viste det seg faktisk at min gode venn, Kjartan, hadde prÞvd det her fÞr meg, og gjort seg noen erfaringer. En ting han pÄpekte var:
For meg er en «dummere» telefon en som du ikke trenger Ä Äpne apper pÄ, alt det viktigste er der bare i plain sight
Sitat, Kjartan Hovde
SĂ„ hva mer kan du gjĂžre med widgets?
Jo, du kan lage snarveier til de handlingene du utfĂžrer oftest. For min del er det:
- KjĂžpe billett til toget gjennom Ruter
- Se en oversikt over kalenderen de neste dagene
- Her bruker jeg en app som heter MiniCal, for Ä fÄ en helhetlig visning pÄ hjemskjermen
- Kjapt skrive ned en tanke om noe jeg har lyst til Ă„ skrive mer om seinere (som deretter havner i et dedikert notat i Obsidian)
- Her bruker jeg en app som heter Funnel som er den store firkanten hvor det stĂ„r âSkrivingâ
- Se en oversikt over hvilke oppgaver jeg burde gjÞre i dag, i tillegg til Ä lage en ny oppgave som jeg mÄ huske Ä gjÞre seinere
- Her bruker jeg Things
- Sjekke hvor mye penger jeg har pÄ én spesifikk konto i nettbanken hos Bulder (den jeg bruker med Apple Pay)
- Sjekke vĂŠret for dagen gjennom Yr
Resultatet av det kan du se pÄ de to skjermbildene nedenfor. Den minimalistiske snarvei-sida blir da den primÊre hjem-skjermen som jeg bruker mest, men dersom jeg blar til sida fÄr jeg en oversikt over alt annet jeg har bruk for.
Det er sÄklart bare et knippe muligheter sÄ her bÞr du heller utforske hva som kan vÊre relevant for deg.
Matt skjermbeskytter
Jeg kjÞpte telefonen min brukt (pÄ Finn), og da hadde selgeren allerede satt pÄ den matte skjermbeskytteren, sÄ den skal jeg ha null Êre for. Men i ettertid har jeg satt veldig pris pÄ det. For da blir skjermen rett og slett mer behagelig Ä se pÄ. Litt nÊrmere e-ink-skjermen til Kindle, som jeg liker sÄ godt.
Den eneste jeg kan finne nÄ som ligner er denne fra Mothco. Den er tilpasset iPhone 13 mini, som er det jeg har, men de har andre stÞrrelser og modeller ogsÄ.
Dessverre finner jeg ingen som selger det i Norge, men om du vil se en demonstrasjon av produktet kan du se pÄ denne filmen av en som tar pÄ skjermbeskytteren for fÞrste gang.
Svart-hvitt-modus
For Ä gjÞre telefonen mindre spennende Ä bruke har jeg ogsÄ fjerna fargene, og gjort alt svart-hvitt.
Det hĂžres drastisk ut, men vĂŠr litt tĂ„lmodig nĂ„. For takket vĂŠre tilgjengelighets-innstillingene sĂ„ kan jeg trykke to ganger pĂ„ baksida av telefonen for Ă„ aktivere det som heter âfargefiltreâ. Som betyr at jeg kan dobbel-tĂŠppe bakpĂ„ telefonen for Ă„ aktivere eller deaktivere svart-hvitt-modusen. Lett som bare det!
Hvordan gjĂžr du det?
Vi tar det steg-for-steg:
- FÞrst gÄr du inn pÄ innstillinger.
- Velg âTilgjengelighetâ
- GĂ„ videre til âBerĂžringâ, under âFysikk og motorikkâ
- Helt i bunnen finner du et punkt som heter âTrykk pĂ„ baksidenâ
- Velg âDobbelttrykkâ
- Bla ned til du ser âFargefiltreâ, og velg den
- Voilå! NÄ kan du prÞv Ä trykke to ganger bakpÄ telefonen din for Ä se om det blir aktivert.
Som regel vil det ta deg noen forsÞk pÄ Ä treffe riktig pÄ rytmen forÄsirresÄnn, sÄ man mÄ som regel prÞve noen ganger for Ä aktivere/deaktivere det, men det er uansett raskere enn Ä leite seg fram til det menypunktet igjen for Ä skru det av eller pÄ.
Prioritering og sĂžkefunksjonen
Det som er veldig spennende med den minimalistiske tilnÊrminga er at du er nÞdt til Ä prioritere. Hva du bruker sjeldent, og hva du bruker ofte. NÄr du tar vekk den ene ene appen etter den andre blir du riktignok mer avhengig av sÞkefunksjonen. I alle fall i den fÞrste perioden, nÄr du fremdeles ikke er sikker pÄ hva som er de mest essensielle appene for deg.
Ekspert-tips
Apropos sÞkefunksjonen. Visste du at du kan dra ned fra midten av skjermen for Ä komme kjapt i gang med sÞket? NÄr du ser pÄ hjemskjermen din tar du altsÄ Ä plasserer fingeren midt pÄ skjermen, og trekker den nedover, sÄ vil den nok dukke opp. Om du ikke har oppdatert telefonen din pÄ evigheter derimot kan det nok hende at det ikke er tilgjengelig dessverre.
Mine egne prioriteringer
PĂ„ hovedskjermen min nĂ„ sitter jeg igjen med Safari (internett), Spotify (musikk), og Reader (artikler), i tillegg til de mer âvanligeâ appene som Meldinger, Telefon, og Bilder. Hittil har det vĂŠrt de jeg har hatt oftest bruk for i lĂžpet av dagen.
I tillegg til at Artikkel-snarveien er et forsÞk pÄ Ä lure meg sjÞl til Ä velge Ä lese en artikkel jeg har spart til seinere, framfor Ä se pÄ youtube. Det er ofte mer fristende Ä se pÄ youtube, men jeg fÞler meg som regel mer inspirert av Ä ha lest en artikkel, sÄ derfor har jeg gjort den lett tilgjengelig.
Personlig har jeg eksperimentert fram og tilbake med ulike valg i lÞpet av de siste ukene, og jeg antar at det samme vil gjelde for deg og. Bruk mine valg som et utgangspunkt, ogsÄ kan du heller prÞve og feile litt etter det for Ä finne noe som funker for deg.
Forslag pÄ sÞk
En annen ting Kjartan tipsa meg om var Ä skru av de automatiske forslagene som dukker opp i sÞket, pÄ hvilke apper du sannsynligvis vil bruke der og da. Og jeg hadde Êrlig talt ikke trodd at jeg skulle like det sÄ godt.
For de âforslagene fra Siriâ, som det stĂ„r, er da ganske nyttig, er de ikke det? Det er jo tross alt basert pĂ„ hvordan du bruker telefonen din. Fremdeles. Bare gi det et forsĂžk. Bare prĂžv Ă„ skru det av i noen dager. Hvert sĂžk blir plutselig mer bevisst, med en tydeligere intensjon enn fĂžr.
For det er vel ikke bare jeg som har tatt fram telefonen, med en klar og tydelig tanke om hva jeg skal gjÞre, for sÄ Ä bli distrahert av noe tilfeldig, og sÄ totalt glemme hva jeg dreiv med 2 sekunder seinere?
Ved Ă„ skru av Siri-forslag begrenser du i alle fall at det skjer.
Hvordan skru av sĂžkeforslagene
- GĂ„ inn pĂ„ Innstillinger, og scroll deg ned til du ser âSiriâ. Velg den.
- Huk av âForeslĂ„ apper fĂžr sĂžkâ
Voilà ! Du kan nÄ sÞke etter det du faktisk skulle gjÞre, ikke det Apple foreslÄr at du skal gjÞre.
Men.. hvorfor?
Noen av dere husker kanskje at jeg har fortalt om hvordan jeg prÞver Ä ta vare pÄ oppmerksomheten min? Hvis det ikke hÞres kjent ut kan jeg nevne at jeg f. eks har en 30-minutters youtube-grense pÄ meg sjÞl, pÄ daglig basis, hvor jeg faktisk mÄ spÞrre kona mi dersom jeg vil se mer. For det er hu som har koden.
Jeg er nemlig smertelig klar over hvor avhengig jeg kan vÊre av telefonen min i blant. Og det prÞver jeg Ä motarbeide sÄ godt jeg kan. Enten om det er ved Ä slette instagram-appen (ikke kontoen riktignok), sette telefonen i flymodus ogsÄ videre. SÄ jeg blei sÄklart gira da jeg sÄ Brandon Shaw snakke om hvordan han hadde dumma ned telefonen sin for Ä gjÞre den mindre spennende Ä bruke.
Utvikleren av Dumb-phone-appen, Michael Tigas, sa det egentlig pÄ en veldig fin mÄte:
I wanted to permanently reduce the amount of visual distractions when I pick up and use my phone, such as colorful app icons and wallpapers, since I would always naturally be drawn towards them.
After creating Dumb Phone and using it every day for over a month, my screen time has nosedived. I notice Iâm only opening apps if I really need to use them, since I no longer see their icon and associate it with the dopamine rush Iâd get when tapping it.
Personlig sĂ„ elsker jeg internett altsĂ„, men jeg vil gjĂžre det jeg kan for Ă„ vĂŠre en mindre passiv forbruker. Og heller tilrettelegge for Ă„ skape mer â enten det er nyhetsbrev, artikler, eller generelt nye tanker jeg ikke har tenkt pĂ„ fĂžr. Eller nye minner. For selv om jeg kan kose meg med Ă„ se pĂ„ youtube en kveld sĂ„ leder det sjeldent til et minneverdig Ăžyeblikk, som jeg ser tilbake pĂ„ nĂ„r uka eller Ă„ret er omme.
Om du gir det her et forsÞk vil jeg veldig gjerne hÞre fra deg. Send meg en mail pÄ strombraaten@gmail.com, eller bli med i discord-gjengen, ogsÄ fÄr du bare spÞrre hvis jeg kan hjelpe deg med noe.
Bonus
Tips nr. 1
I denne filmen kan du se en type som har gjort nÞyaktig det samma som meg, bare at han har brukt Blank Spaces-appen i stedet for Dumb Phone. Der fÄr du ogsÄ se forskjellen pÄ telefonen med og uten den matte skjermbeskytteren.
Tips nr. 2
Brandon Shaw som jeg nevnte tidligere, tok det prosjektet her sĂ„ mye, mye lenger enn jeg har tenkt til. Hele veien til Ă„ modifisere en gammel iPod, og bruke en skrivemaskin i stedet for dataen. Kun i en 30-dagers periode riktignok, men refleksjonene hans rundt det hele er virkelig verdt Ă„ ta en kikk pĂ„. Kontoen hans heter forresten Digging the Greats (ordspill pĂ„ âdigging in the cratesâ), hvor han vanligvis analyserer og forklarer hvordan ulike hiphop- og soul-lĂ„ter er snekra sammen. Det er helt fantastisk đ