Her om dagen blei jeg tipsa om et produkt som jeg faktisk drømte om for 8 år siden. Det høres flåsete ut, men grunnen til at jeg husker det er at jeg publiserte en artikkel på Medium, hvor jeg skreiv:

Being able to type on a keyboard without having a screen to disturb you, but at the same time, knowing that it’ll all end up in Google Docs, Evernote, or Dropbox would be super helpful. It allows you to focus on the writing, and nothing but the writing.

Den siste setningen der vil jeg utforske først – Focus on the writing, and nothing but the writing. Også kommer jeg tilbake til den delen om å skrive uten en skjerm mot siste halvdel av det som blei et realt dypdykk i distraksjonsfri skriving.

Fasene av å skrive

Før vi kan se nærmere på selve skrivinga må vi være enige om hva skriving ofte innebærer. Sånn jeg ser det er det hovedsakelig tre ulike faser:

  1. Kladden – Hvor du rabler ned tankene dine
  2. Research – Hvor du finner informasjon som støtter opp poenget du vil få fram.
  3. Redigering – Hvor du fjerner fyllord, strammer opp språket, og får fram poenget ditt på en tydeligere måte

I en perfekt verden hadde du gjort deg ferdig med det ene før du begynner med det andre.

de tre fasene av skriving i en perfekt verden

En av de største utfordringene med å skrive derimot er at disse fasene overlapper, med mindre du er bevisst på dem. I stedet for en lineær prosess, hvor du går fra det ene steget til det andre, er det heller et virrvarr hvor du konstant hopper fram og tilbake mellom de ulike fasene.

de tre fasene av skriving sånn de virkelig oppleves

Skap rom for kladden

For å kunne fokusere på skrivinga, og ikke noe annet enn skrivinga bør du derfor streve etter å holde deg i én fase om gangen. Å konsentrere seg om én ting om gangen, i en verden av distraksjoner, er såklart vanskelig. Samtidig er det mange grep du kan ta for å beskytte oppmerksomheten din fra alle mulige distraksjoner.

For å unngå fristelsen av å researche, når du egentlig holder på å skrive, kan du bruke TK-trikset. For å gjøre redigeringsjobben lettere må du først få setningen ut av hodet ditt. Du kan ikke redigere noe før du har produsert det. Som jeg nevnte i hva jeg lærte av å skrive 25 artikler på 23 dager:

Det er lettere å redigere en setning når den er ute av hodet ditt. Derfor må du bare fortsette å skrive. Da kan du reflektere over hva som burde komme før, hva som burde komme etter. Kanskje du kan se på den fra ulike vinkler. Så lenge tanken kun er i hodet ditt blir den jobben mye vanskeligere.

En god indikator er når du arresterer deg sjøl i å begynne på samme setning tre-fire ganger, uten å fullføre mer enn fem ord. Det er et tegn på at du prøver å redigere den i hodet ditt. Få tanken ut av hodet ditt først og se over i etterkant. Når setningen er en del av en større sammenheng.

I den samme artikkelen deler jeg flere tips om hvordan du får tankene ut av hodet ditt, men en ting jeg ikke gikk inn på er det her med å tilrettelegge for distraksjonsfri skriving.

Distraksjonsfri skriving

Sånn jeg ser det har vi distraksjoner fra den fysiske og den digitale verden.

Fysiske distraksjoner

De fysiske distraksjonene er typisk sett:

  • Støy fra verden rundt deg, lyder fra både nært og langt unna
  • Folka rundt deg (selv om det også kan være koselig)
  • Barn som krever oppmerksomhet
  • At det er rotete rundt deg (visuelt støy)
  • Plikter du skal gjøre (indre støy)
  • Telefonen som ringer

For å adressere fysiske distraksjoner handler det kanskje om å sette seg et sted hvor det er rolig, stenge ute uønskede lyder ved å bruke støykansellerende hodetelefoner, eller sette forventningene med andre om at “nå blir jeg opptatt i x antall minutter eller timer, og vil helst ikke bli forstyrra”. Ikke at det nødvendigvis er så lett alltid, men du skjønner hva jeg mener.

Digitale distraksjoner

De digitale distraksjonene derimot deler jeg i to:

  1. Eksterne distraksjoner – Varslinger som kommer fra andre folk (meldinger, epost osv.), men også apper og tjenester du bruker (spotify, dagbok-forslag, huskelister, kalenderen osv.)
  2. Interne distraksjoner – Alle impulsene du har om å sjekke det ene eller andre (nyhetene, youtube, google et eller annet tema, finne den rette musikken osv.)

Med digitale distraksjoner handler det om å sette grenser for seg sjøl. For hvis du gjør det vanskeligere for deg sjøl å bli distrahert, eller oppsøke distraksjoner, vil du også gjøre det lettere å skrive.

Og da kommer vi tilbake til det produktet jeg drømte om for 8 år siden.

Being able to type on a keyboard without having a screen to disturb you, but at the same time, knowing that it’ll all end up in Google Docs, Evernote, or Dropbox would be super helpful.

Hybrid mellom fortid og nåtid

For hvis du ikke hadde skjermen til å distrahere deg så må det da bli lettere å fokusere på skrivinga? Om du skriver med penn og papir f. eks så hender det kanskje at du tegner en liten krusedull, men det er jo ikke så mye annet å distrahere deg med på det blanke arket.

Samtidig så skal du jo være temmelig trygg på dataskrivinga di for å kunne klare deg uten en skjerm. Men hva med en slags hybrid mellom en gammeldags skrivemaskin og en data? Hva får du da? Jo, da får du den her:

En såkalt “Smart typewriter” fra FreeWrite.

Moderne skrivemaskiner

Produktnavnet “Smart typewriter” beskriver godt hva de lager, nemlig moderne skrivemaskiner som laster opp det du skriver til en skybasert tjeneste (som google docs eller dropbox, i tillegg til deres egen tjeneste Postbox) uten å distrahere deg.

Det er akkurat det som fascinerer meg. At de lager et produkt som gjør én ting, og det er kun å skrive. Som er det komplett motsatte fra telefonene og dataene våres som kan gjøre altfor mye. I stedet for multitasking fokuserer de utelukkende på kladdefasen av skriveprosessen, som kan sees på som unitasking eller monotasking.

Du skal ikke en gang kunne redigere, eller virkelig vurdere det du har skrevet, som forøvrig var én av grunnene til at jeg dykka ned i verden av Vim, men bare å skrive. Uten å bli distrahert av alt annet.

Ulike typer

Hovedsakelig lager FreeWrite-selskapet tre typer “moderne skrivemaskiner”. Du kan finne anmeldelser og demonstrasjoner av alle typene på youtuben til FreeWrite, men la meg kort oppsummere hovedtrekkene for deg.

Smart Typewriter

Smart Typewriter finnes i ulike farger og versjoner, fra den stilrene versjonen du så over, til mer fargerike versjoner som den under. Det finnes også en egen Hemingway-versjon for de som virkelig vil svi av noen kronasjer.

Den kombinerer et mekanisk tastatur med en såkalt “e-ink”-skjerm som også har innebygd lys for å øke synligheten til teksten din. Hvis du har dykka ned i verden av mekaniske tastatur fra før, er du kanskje interessert i å vite at bryterne som er brukt under knappene er Kailh Box Browns.

Kort fortalt, de er gode å trykke på, men kan ikke byttes ut med andre brytere med mindre du “avlodder” dem, som såklart noen har gjort fra før.

Alpha

Alpha er den siste modellen de kom ut med (2024). Basert på 70 anmeldelser så langt har den fått 4 av 5 stjerner, og har en batteritid på 100 timer 🤯

Den har et mekanisk tastatur med knapper i lav profil (med Kailh Choc V2-brytere), og er mer lydløs å skrive på enn Smart Typewriter. I motsetning til de to andre typene har den en LCD-skjerm som teoretisk sett skal gi deg en kjappere “refresh-rate”, sammenligna med hva du får med en e-ink-skjerm.

På den negative sida derimot er skjermen til Alphaen vesentlig mørkere enn Smart Typewriter, og kan være vanskelig å lese, selv i dagslys, siden skjermen ikke er opplyst. Jeg har faktisk sett flere som har kjøpt en liten leselampe som klypes på sida for å kompensere. Flere av de som har anmeldt produktet oppsummerer det sånn her:

Overall, I’m happy with my purchase but, as always with Freewrite products, I’m left feeling like they could have gone just a couple of steps farther and made something truly special instead of merely very good.

Traveler

Til slutt har vi Traveler (5400 kr) som er den mest portable av dem, som du kan lukke igjen og slenge i sekken.

(Bildet er lånt fra TechCrunch)

Av alle de tre typene virker det som det er denne som sliter mest med forsinkelser når du skriver. Her er en anmeldelse av Traveler-versjonen på youtube, om du vil lære mer om hvordan den er i bruk. Basert på over 400 anmeldelser på hjemmesida til Freewrite har Traveler fått 4,65 av 5 stjerner, hvor denne oppsummerer de fleste på en fin måte:

The positives have been mentioned in plenty of reviews: Mobility, battery life, e-ink display, keyboard… Only 2 minor improvements, mentioned often enough already, and it would be perfect: Lit display and keyboard. The display could be wider, but it’s fine the way it is.

Prisen

Vi må snakke om pris et øyeblikk. Og bare så det er sagt, så er alle prisene konvertert direkte fra dollar på hjemmesida deres, uten at jeg har sett noe nærmere på frakt og eventuelt tollavgifter.

En Smart Typewriter (som er selve flaggskipet deres) koster 7000 kr, i utgangspunktet, men om du vil ha den i en spenstig gul- eller mint-farge, må du ut med hele 8100 kr.

Alphaen – den nyeste skrivemaskinen de lanserte – koster 3800 kr, og Traveler, den portable reisekompanjongen ligger på 5400 kr.

De er altså dyre. Med det sagt, rettferdiggjør jeg gjerne en høy pris dersom du bruker det ofte. For da er det plutselig en lav pris per bruk (som Stephan Ango har skrevet om). Og folk virker genuint fornøyde! Av 131 anmeldelser på Smart Typewriter (3. generasjon) har de en vurdering på 4.71 av 5 stjerner. Med flere som deler det samme budskapet:

It genuinely helps me stay focused to write more regularly and pursue my dream of publishing a novel. The price is high, but different solutions fit different problems. For me, it’s the right tool for the job.

Selv om folk virker fornøyde, og byggekvaliteten tilsynelatende er bra, har jeg fremdeles følelsen av at de krever en høy pris for å oppfattes som en premiumvare. I tillegg til at de egentlig ikke har noen konkurrenter, så de kan sette prisen der de vil.

Kjente utfordringer

Teksten kan “lægge” litt etter du skriver. Det er altså en forsinkelse fra du trykker ned knappen til bokstavene dukker opp på skjermen. Spesielt på Traveler-versjonen skal det være en mer merkverdig forsinkelse. Du kan se en sammenligning på dette mellom Traveler og Smart Typewriter på youtube. Jeg tror riktignok ikke det ville vært så ille når du faktisk skriver, men dersom du prøver å redigere i teksten derimot vil det nok være mer frustrerende.

Grunnen til det er rett og slett skjermteknologien de har valgt, som er av typen “e-ink”. Det er det samme som en Kindle eller Remarkable. Det har tydeligvis blitt bedre med oppdateringer til programvaren over tid, men det kan være noe å ha i bakhodet dersom du blir gira.

Det er nok en av grunnene til at de bytt fra e-ink til en LCD-skjerm på Alpha-modellen.

Sist, men ikke minst har jeg sett at noen også opplever problemer med synkronisering, fryst skjerm osv., men basert på vurderingene virker det som at majoriteten ser ut til å klare seg uten problemer.

Alternative måter for å skrive distraksjonsfritt

Det opplagte alternativet

I stedet for å bruke det som føles som en halv månedslønn på en gadget som gjør én ting er det fristende å foreslå penn og papir i stedet. Som oppsummert i en kommentar på en av de mange youtube-videoene jeg har sett de siste dagene:

As a professional writer, I made my best decision a few years ago. I went back to writing most of my rough drafts with pen and paper. And my productivity grew by leaps and bounds. For me this is the best solution: It’s distraction free. Fully portable. And keeps you away from screens for hours every day.

Det er riktignok ikke den eneste lavthengende tilnærminga du kan ta.

De mer alternative alternativene

Skriv i blinde

I artikkelen jeg skreiv for 8 år siden eksperimenterte jeg med å skrive i blinde, og heller fikse opp i skrivefeil i etterkant. Hvor jeg rett og slett skrudde lysstyrken på skjermen ned til null, så jeg ikke kunne se ordene foran meg. For folk flest vil nok det være litt ekstremt, det skjønner jeg, men med formålet om å sette ord på tankene dine er det overraskende effektivt. Så det er absolutt verdt et forsøk. Og ikke minst, det er helt gratis.

Sett det sammen sjøl

Samtidig er det noe fristende med en maskin som gjør én ting, og er utelukkende dedikert til kun én oppgave. Som noen på youtube sa:

You pick it up and know exactly what you’re going to be doing. And then you just do it. No distractions no excuses.

Med det i tankene er det såklart noen som har lagd sine egne versjoner av en moderne skrivemaskin.

Én mulighet er å kombinere et nettbrett med en e-ink-skjerm (som Boox Palma), og koble det til et bluetooth-tastatur, som du kan se i denne videoen fra Work From Hype.

Om du virkelig vil få litt møkk under fingra kan du sjekke ut ZeroWriter-konseptet, hvor noen har kombinert en raspberryPi med en e-ink-skjerm og 3d-printing, for å gjenskape en temmelig lik opplevelse som Traveler-maskina til Freewrite.

Andre lignende løsninger

Om du vil grave ned i bruktmarkeder kan du også finne de originale, moderne skrivemaskinene – nemlig AlphaSmart-produktene som blei lansert på 90- og tidlig 2000-tallet. Spesielt AlphaSmart Neo konkurrerer med FreeWrite-produktene den dag i dag, selv om den blei lansert i 2005. Den ser ut som en gammel kalkulator da, det skal sies.

For rundt 5000 kr kan du også finne deg en brukt Remarkable 2 på Finn, med tastatur (“type folio”, som det heter).

Konklusjon

Original-artikkelen jeg publiserte for 8 år siden – Write blind, edit later – finner du nå på Simenskriver-sida. Og som jeg nevnte da:

If you’re writing you need to write, and nothing else. You don’t need to edit straight away. Save that for later. Focus on the thoughts you need to get out.

Det enkleste grepet du kan ta for å tilrettelegge for distraksjonsfri skriving er bare å skru av internett-tilkoblinga altså. Det er forbausende hvor få distraksjoner som er igjen etter du har skrudd av internettet. Men hei, om du har noen kroner å svi av, og du vil begrense distraksjonene til et minimum vil jeg gjerne høre om opplevelsene dine med en moderne skrivemaskin 🤓