I dag oppdaga jeg noe som heter Tana. SĂ„vidt jeg forstĂ„r overlapper det med Notion, obsidian, og Things-appen, som jeg bruker fra fĂžr av, sĂ„ jeg trenger den nok ikke. Men.. Det hadde vĂŠrt spennende Ă„ prĂžve det da đ€ Og det er akkurat den fĂžlelsen vi skal se pĂ„ i dag.
Hva som er sÄ moro
Personlig har jeg sikkert bytta âto doâ-apper, og ulike tilnĂŠrminger til behandling av oppgaver, oftere enn jeg har bytta sengetĂžy det siste Ă„ret. Og det betyr pĂ„ ingen mĂ„te at jeg ikke er reinslig av meg, bare sĂ„ det er sagt.
Jeg syns bare det er genuint gĂžy Ă„ leike meg rundt med nye apper. Finne ut hvordan de funker. Hvilke hurtigtaster jeg kan bruke for de mer repeterende oppgavene, alt det snadderet der.
I tillegg til at samboeren min tar som regel skifting av sengetĂžy og vanning av planter, mens jeg tar sĂžpla. Jeg er i grunn ganske fornĂžyd med den avtalen der. But I digress!
SpĂžrsmĂ„let som oppstĂ„r riktignok, i mĂžte med enda en ny app som egentlig gjĂžr det samme som en du allerede bruker er: Hvordan veit du egentlig nĂ„r du bare burde bli pĂ„ stedet hvil? Ă forholde deg til den samme âgamleâ? NĂ„r er det du ikke burde kaste deg ut i den neste nye tingen?
Noe annerledes enn du er vant til
Det at noe fĂžles ânyttâ i seg sjĂžl gjĂžr det fristende Ă„ utforske. PĂ„ engelsk snakker man gjerne om ânoveltyâ. Og da defineres det ved at noe er slĂ„ende, forbausende, originalt, eller uvanlig. Og det ligger noe i det der. Jeg tror det handler om at noe er annerledes enn det du er vant til.
Og bare de siste mĂ„nedene er det noe jeg har kjent pĂ„ bĂ„de med Tana, men ogsĂ„ Arc (som er nettleseren jeg bruker for Ăžyeblikket), Roam (som jeg vil tro har lagt mye av grunnlaget til det Tana er i dag), og sist, men ikke minst Freeform-appen som Apple rulla ut her om dagen. Som er et sĂ„kalt âinfinite canvasâ hvor du kan tegne, slenge opp noen post-its, skrive, og samle alt mulig rart.
Men la vÄrs bruke Tana, som jeg nevnte i starten, som et eksempel. De hauser opp stemninga med Ä si at du bÞr forberede deg pÄ Ä kansellere mange av de mÄnedlige abonnementene du har fra fÞr av, for denne appen kan brukes til det aller meste. Eksemplifisert av slagordet til Tana her:
Det var forsÄvidt den fleksibiliteten som frista meg med Notion til Ä starte med. NÄ derimot er det tre ting jeg er spesielt interessert i.
1. Supertags
Som du kan se i eksempelet under, fra videoen til Keep Productive, sĂ„ fungerer det nesten som en slags mal. SĂ„ denne âtodoâ-tĂŠggen vil alltid ha inkludere noen nĂžkkelfelt som 1) hvem det gjelder, 2) nĂ„r det skal vĂŠre ferdig, og 3) statusen pĂ„ oppgava:
2. Linjebasert linking
At du kan sÞmlÞst linke én setning til én annen, pÄ samme mÄte som jeg gjÞr med Obsidian i dag, men der er det mest fokus pÄ Ä linke sider sammen. Selv om du kan linke enkelte setninger, og bygge det inn i et notat, sÄ ser det imponerende sÞmlÞst ut allerede i Tana, selv om de bare har holdt pÄ i litt over et Är, om jeg har forstÄtt riktig.
Fra CortexFutura sin video om Ă„ bruke Zettelkasten i Tana.
3. Kraftig âqueryâ-funksjon
En query-funksjon betyr at du kan pĂ„ sett og vis âspĂžrreâ systemet ditt om Ă„ finne ting. Som f. eks âHvilke notater har jeg om Zettelkasten?â, ogsĂ„ hentes alt det ut, siden du har tĂŠgga det tidligere.
I tillegg er jeg fascinert av tilnÊrminga til et daglig notat som utgangspunktet for alt av organisering. Det er forsÄvidt noe jeg fint kan gjÞre i obsidian og, men som jeg bare ikke har gjort i like stor grad.
Det blir aldri godt nok
Det kommer alltid en ny app. Nettopp fordi ingen apper er perfekte. Det vil alltid vĂŠre Ăžnskelig Ă„ ta en funksjon herfra og en funksjon derfra. For jeg tenker alltid âĂ ! Hvis baaare den appen hadde hatt den funksjonen sĂ„ hadde det vĂŠrt helt perfekt!â Men det blir det aldri. Det vil alltid vĂŠre noe som trekker det ned.
Etterhvert vil du vel komme til en âsunk costâ-situasjon, hvor du har brukt sĂ„ mye tid pĂ„ Ă„ sette deg inn i et system, og etablere arbeidsflyten din pĂ„ nytt, at det ikke er verdt Ă„ bytte. Uansett hvor snappy features og animasjoner det mĂ„tte vĂŠre.
Verdier og kriterier
I stedet for Ä se pÄ smÞrbrÞdlista over hva en app kan gjÞre, sÄ foreslÄr jeg heller at vi zoomer ut litt, og ser pÄ verdiene og nÞkkelkriteriene vi setter pris pÄ.
For min del er det pÄ en generell basis:
- Hurtighet. At noe er âsnappyâ, eller responsivt, og at det ikke sinker meg nĂ„r jeg jobber
- Plenty med hurtigtaster, og helst muligheten til Ä tilpasse det sjÞl. Jeg foretrekker Ä gjÞre sÄ mye som mulig fra tastaturet, uten Ä mÄtte bruke musa, og da er hurtigtaster essensielt.
- Ă penhet rundt hva som videreutvikles, bĂ„de i form av en liste med endringer som har blitt adressert i nye lanseringer, men ogsĂ„ i form av âroadmapsâ, som viser hvilke funksjoner som fokuseres pĂ„ i tida framover
- Muligheten til Ä skifte mellom mÞrk og lys modus, er noe jeg har blitt veldig vant til i ulike apper. Til det punktet at det nÄ oppleves som en nedtur hvis det ikke er tilgjengelig
- Helst tilgjengelig pÄ tvers av enheter (mac, ipad, iphone), siden jeg bruker alle tre i ulike situasjoner
Ved Ä heller vurdere appene vi bruker ut fra kriteriene som er viktig for vÄrs, pÄ en generell basis, vil det (forhÄpentligvis) bli lettere Ä roe ned den evige jakten etter noe nytt og blankt.
Disse verdiene i praksis er nettopp hvorfor jeg blir sÄ gira av Obsidian.
Jeg mÄ vÊre Êrlig. Jeg meldte meg pÄ ventelista for Ä bli med pÄ betaen til Tana. Ja, det er sant. Og jeg kan nesten kjenne det dÞmmende blikket ditt helt hit, men hva skal jeg si? Jeg er en nysgjerrig type!