Imposter syndrome – eller bedragersyndromet som jeg kommer til Ă„ kalle det – er et tema som snakkes mye om, i mine kretser iallefall. Til det punktet at begrepet har mista litt av “kraften” som det hadde fĂžr. Men hva er det egentlig?

Hva handler bedragersyndromet om?

Bedragersyndrom, sÄnn jeg ser det, handler om usikkerhet i stor grad. For Ä beskrive tydeligere hvordan jeg ser pÄ det sÄ vil jeg introdusere en venn av meg, nemlig usikkerhetsmonsteret.

imposter syndrome-1685863336554.jpeg (leika meg i Midjourney nÄ ja)

Usikkerhetsmonsteret er en nervÞs type, sÄnn jeg kjenner han. Han har lett for Ä hause opp smÄ ting til Ä bli noe stÞrre, og er generelt god til Ä fÄ folk til Ä tvile pÄ ting de vanligvis er trygge pÄ.

Typisk sett symboliserer det tanker som:

De kan sikkert mer om det her enn meg

Herregud, hva om noen finner ut hvor lite jeg egentlig kan?

Takk for at du sa at jeg gjorde en god jobb, men ALLE hadde jo klart det hvis de var i samme situasjon

Det handler altsĂ„ om den fĂžlelsen av Ă„ ikke vĂŠre god nok, enten om det er til Ă„ gjennomfĂžre en oppgave av noe slag eller Ă„ ta en vanskelig beslutning. Som oftest sett sammenlignes det ogsĂ„ med andre rundt deg – enten om det er kollegaer eller andre folk i bransjen.

Hva bedragersyndromet ikke er

Til tross for navnet sĂ„ tviler jeg pĂ„ at en lege eller psykolog ville gitt deg diagnosen bedragersyndrom. SĂ„nn jeg ser det har begrepet bedragersyndrom heller blitt en slags manifestasjon pĂ„ usikkerhet. Ordet syndrom har vel blitt brukt fordi det er de samme tankemĂžnstrene som folk kjenner seg igjen i. At de usikkerhetene som dukker opp er likt for mange. SpĂžrsmĂ„let er heller – Er det noe Ă„ kurere? Eller er det som med usikkerhet, i sin bredere form, at det er noe vi alle lever med, og som fĂžlger vĂ„rs hele livet i varierende grader?


Anbefalt lesing