Samtalekunst mellom menneske og maskin

Når vi snakker om AI så er det bare et system som har fått en rekke med instrukser – Hvis dette skjer så skal du gjør det her. Og de instruksene kommer fra folk som deg og meg, bare at de folka sannsynligvis kan mye mer om programmering og maskinlæring enn det jeg kan iallefall.

De instruksene riktignok blir veldig tydelig når vi dykker inn i verden av ChatGPT, og såkalte store språkmodeller (Large Language Models = LLM). For da er det ikke lenger bare utviklere som formulerer de instruksene, men det er også deg og meg. Og da er det ikke lenger et krav at du må kunne masse om kodegreier du ikke forstår deg på. Da handler det bare om å stille gode spørsmål.

Hvordan stille gode spørsmål

På samme måte som når du snakker med vanlige folk lønner det seg å være tydelig. Både i hvordan du formulerer spørsmålet ditt, men også hva du ønsker å få ut av det. Hva er et eksempel på et svar du er ute etter?

Jeg kan forklare det bedre med en kort digresjon. Hvis jeg småprater med folk prøver jeg å ligge unna spørsmål som “Hva jobber du med?”, eller “Hvordan går det?”, nettopp fordi svarene er forhåndsdefinert. Fra et sosialt ståsted så veit vi hva som er vanlig å svare på de spørsmålene, så det går mer eller mindre på automatikk. Om du spør noen “Hvordan går det?” så er det forventa at man sier noe sånt som “Jo takk, bare bra!”

Om jeg derimot spør “Du, si meg, hvilke små gleder er det du koser deg med nå om dagen? Er det for eksempel en serie du ser på, en hobby du har plukka opp, eller et tema du har researcha og dykka dypt i?”

På den måten gir du eksempler på hva slags svar du er ute etter, og du øker sjansen for å få de svarene du selv vil ha.

Troverdighet og det å spille maskinen god

For å begrense sjansen for at AI’en bare dikter opp ting så kan du be den om å ikke lyve. På en måte.

Kontekst

For å få mer presise svar basert på det du vil vite mer om så kan du gi AI’en mer kontekst. Du kan legge føringer på hva svaret skal inneholde, eller innebære.

Eksempler

  • Hvis svaret ikke befinner seg i teksten nedenfor så skal du si “Jeg veit ikke”
  • Svar utelukkende basert på konteksten du har fått, og svar så troverdig som mulig.
    • Må ærlig innrømme at jeg er usikker på om den siste halvdelen av setningen der utgjør noen forskjell.