«Learning by osmosis» er et utrykk som har festa seg hos meg. For det første er det jo bare gøy å si ordet «osmoooose». For det andre så handler det om en måte å tilegne seg kunnskap på som jeg ikke gjør helt bevisst. Og jeg tipper det gjelder deg og.

Hva betyr “Learning by osmosis”

Når det snakkes om “learning by osmosis”, eller å lære gjennom osmose, om man kan si det, så handler det om måten du sluker til deg kunnskap bare ved å se andre gjøre det du sjøl vil oppnå. Ved å være rundt likesinnede så plukker du opp kunnskap bare av å være i det miljøet. Å se at andre får det til, eller at de prøver. At man lærer av hverandre selv utenom å aktivt stille spørsmål for å lære.

Når jeg tenker meg om så er det vel nettopp det skolesystemet er basert på. At man samler mange folk i et rom, som skal forsøke å lære seg det samme, i et håp om at hvis du ikke forstod hva læreren prøvde å fortelle deg så kanskje du forstår det ved å snakke med de andre elevene rundt deg. Det samme gjelder vel også for organisert idrett, når jeg tenker meg om.

Problemet er vel heller at ettersom vi blir eldre så blir vi etterlatt til vårs sjøl i større grad. Så hvordan kan vi finne de situasjonene hvor vi kan lære av å bare være rundt andre? Eller hvordan kan vi skape dem fra bunnen av?

Det skal jeg komme tilbake til. Først vil jeg dykke litt dypere i osmose-ordet, ved å fortelle deg om Fridtjof og Julius.

For hva er osmose sånn egentlig?

Noen av dere har kanskje hørt om osmose før, i verden av biologi og kjemi, for det er der begrepet kommer fra. Og nå er det bare å «sæla på», og prøve å henge med, for nå skal jeg snakke om ting jeg kan fint lite om.

Kort forklart så er osmose en prosess hvor vannmolekyler flytter seg fra et område med høy konsentrasjon av vann, til et område med lav konsentrasjon av vann. Det er egentlig alt. De flytter seg fra A til B.

Men la meg prøve å forklare det på en morsommere måte. For hvis du ser for deg at ett enkelt vannmolekyl er én liten type, litt som de to gutta under her. Som vi kan kalle Fridtjof (til venstre) og Julius (til høyre).

Hvis du ser for deg at Fridtjof har sin gjeng, hvor alle har samme høye konsentrasjon av vann, så kan vi kalle dem for A-gjengen. På samme måte har Julius sin egen gjeng – B-gjengen, som alle har en lav konsentrasjon av vann. Og hvis det er en mindre konsentrasjon av vann, så er det mer av noe annet, som salt f. eks, men det kan også være sukker eller andre “løsninger” av noe slag.

La vårs si at de gjengene befinner seg på hver sin side av en vanntank, som er delt i to av en vegg som ikke er heeelt tett (noen vil driste seg til å kalle det en «halvgjennomtrengelig membran»).

Når Fridtjof og A-gjengen ser at Julius og alle sammen i B-gjengen har en lavere konsentrasjon av vann (altså mer salt f. eks) så tenker de “Å shit! Vi må hjelpe gutta på andre sida!”, også svømmer de som noen gærninger over til den andre sida av vanntanken. Hvorfor det, spør du? Jo, fordi de vil jevne ut balansen. De vil at det skal være like høy konsentrasjon av vann totalt sett på tvers av sidene.

Den forflytninga der, den beskrives som en «passiv transport av vann som sørger for at cellene kan regulere vannbalansen uten at det kreves bruk av energi» (kilde: Nasjonal Digital Læringsarena)

Og det er nettopp den passive overføringa (som ikke krever bruk av energi) som brukes som en metafor for å lære av folka rundt seg.

Men hva var poenget igjen?

Poenget er å tenke mer over omstendighetene du legger opp til når du skal lære deg noe nytt. Hvordan kan du tilrettelegge for å lære gjennom osmose? Som jeg sa tidligere, hvordan kan vi finne de situasjonene hvor vi kan lære av å bare være rundt andre? Eller hvordan kan vi skape dem fra bunnen av?

Må jeg melde meg på et helt studie hvis jeg vil forbedre forståelsen min om Javascript og CSS? Nei, det blir for mye tiltak for min del. Derfor vil jeg heller utforske andre tilnærminger som er mer lavterskel.

Tiltak for å øke din osmose-dose

  • Ta kontakt med én enkelt venn, en kollega eller en bekjent av deg, som du veit er interessert i det samme, og bare ta en prat om det dere prøver å forbedre dere innenfor
  • Start en gruppechat med folk som har lignende interesser. Personlig har jeg en gruppechat med to kompiser som også «famler i mørke» når det kommer til koding, og det lage sin egen nettside (shoutout til gartnergutta)
  • Ta et kurs sammen med noen andre, det kan godt være digitalt, men bruk hverandre som “accountability buddies” og sparringspartnere, hvor dere kan dele oppturer og nedturer
  • Se om du finner et Discord-samfunn, gjerne med nisje-kanaler hvor du kan diskutere med andre som prøver å oppnå det samme som deg, eller bare les hva andre sier
  • Se om du finner noen som driver med det samme i nærområdet ditt, bare google byen du bor i og det du vil lære mer om. Overraskende ofte så finnes det mikrosamfunn man ikke veit om.
  • Dra på en konferanse! Der vil du garantert finne folk som er interessert i samme overordna tema, som gjerne har mange underliggende nisjer
    • Foredragene og workshopene er jo en ting, men det kan jo være vel så lærerikt, om ikke mer, å snakke med deltagerne som er der, selv om det krever mer av deg sosialt sett. Men de er jo der av samme grunn som deg så hva har du å tape på å slå av en prat?
  • Hold et foredrag! Om det er en anledning hvor du kan holde en presentasjon om noe du har lært, eller holder på å lære deg, så vil det alltid dukke opp noen som også er engasjert i det du har satt deg inn i
  • Finn noen “rollemodeller” på youtube, instagram, twitter, mastodon, andre deler av internett, eller i lokalsamfunnet ditt, som holder på med det du vil bli bedre på.
    • Send en melding til noen du ser opp til innenfor, og beskriv hvordan de har påvirka eller inspirert deg. Hvem veit, kanskje det leder til en samtale?
  • Bli med i en bok-klubb, eller lag en sjøl! Om du vil lese på en mer jevnlig basis, eller sette deg inn i en spesifikk bok så kan det være en kjempegod måte for å faktisk gjennomføre. Bare snakk aktivt med folk rundt deg om at du vurderer å starte en bokklubb for å se om noen biter på agnet ditt 🤓
  • Det samme gjelder også når folk spør deg hva du driver med om dagen. Om du løfter fram den tingen du prøver å bli bedre på til nok folk så vil det alltid være noen som enten er nysgjerrige på det sjøl, eller som har venner som driver med det samme, og det kan være en gyllen mulighet å finne folka dine

Nå vil jeg gjerne høre fra deg. Hva tenker du? Hvordan kan du og jeg tilrettelegge situasjoner hvor vi kan lære av hverandre?

Disclaimer

Bare så du veit det, det er en solid sjanse for at jeg bommer litt med metaforen min med A-gjengen og B-gjengen, og at det egentlig er Julius og gutta med den lave vannkonsentrasjon som beveger seg over til Fridtjof og de høykonsentrerte folka i A-gjengen, men men. Du skjønner forhåpentligvis hva jeg prøver å få fram.