Linker er en av de fundamentale greiene med Obsidian.

For du ser at ordet “Obsidian” der er en link? For å være presis er det en såkalt “utgående link” som sender deg ut av notatet du er i nå, men som peker deg i en retning hvor du kan lære mer om det temaet. Du veit. Sånn som linker funker ellers.

Det som gjør det ekstra spennende er når vi ser på såkalte “backlinks”, eller tilbakekoblinger som jeg har valgt å kalle det her.

Hvordan bruker du det?

Du linker ut til et annet notat ved å bruke såkalte hakeparenteser som den her 👉 [ . To stykker på hver side av et ord, for å være nøyaktig.

I praksis trykker du bare to ganger på alt+8 for å lage to hakeparenteser, deretter fullfører Obsidian automatisk med to stykker i andre enden, så du kan skrive den siden du vil linke til. om du har noen notater fra før av så vil de dukke opp som alternativer, som du ser på bildet under her.

Du kan også linke til et notat som ikke finnes ennå, dersom du tror at det kommer til å bli relevant seinere. Da gjør du bare nøyaktig det samme – skriver navnet notatet du potensielt sett vil lage en gang i framtida i hakeparenteser, som f. eks 80-20-regelen. Om du da velger å skrive om 80-20-regelen seinere en gang vil den ikke-aktive linken nettopp bli aktiv, i det øyeblikket du lager et notat med det navnet. Alternativt kan du klikke på linken for å lage notatet.

Pro tip

For å linke mellom ulike notater kan du enten lage en internlink som man ellers gjør i obsidian ved å skrive [[navnet på notatet du vil linke til]], eller du kan skrive [relevant setning som skal linke videre](navnet%20på%20notatet%20du%20vil%20linke%20til.md)