Hva mener jeg egentlig med digital klisterhjerne

Er det én ting som genuint har økt produktiviteten min de siste åra så er det kombinasjonen av Readwise og obsidian altså.

For det er vanskelig å forklare nøyaktig hvor deilig det er å kjapt kunne finne fram til en spesifikk setning du leste, eller ett konkret øyeblikk fra en podcast-episode du hørte på for noen uker tilbake. Samtidig er det akkurat det Readwise lar meg gjøre. Det gir meg virkelig en slags digital klisterhjerne, på mange måter.

La meg illustrere det her med tre eksempler som skjer titt og ofte for min egen del.

1 - Når jeg hører på podcast

Når jeg sitter på bussen på vei til jobb hører jeg som regel på podcast. Nå nylig hørte jeg Stephan Ango beskrive ideer som byggesteiner. Det ville jeg spare til seinere, så alt jeg gjør da er å trykke tre ganger på airpodsa mine, og når jeg hører en liten dudelidutt-lyd så veit jeg at det siste minuttet jeg har hørt er lagra.

2 - Når jeg leser en artikkel

Det er noen få nyhetsbrev jeg leser på en ukentlig basis, deriblant Raut fra UX-byrået Okse. Da er det alltid en link eller artikkel som skiller seg ut. I den artikkelen er det garantert en setning, eller et avsnitt som trigger noe i meg. Som gjør meg gira. Da markerer jeg avsnittet jeg likte og sender det til Readwise gjennom nettleser-utvidelsen, eller sparer artikkelen til seinere ved å sende den til [Readwise Reader](https://readwise.io/simenleser/.

3 - Når jeg leser en bok

På kveldstid leser jeg som regel noen få sider i senga for å bli trøtt nok til å sove, og for å roe ned hjernen. Da leser jeg på en Kindle, som sikkert er 7-8 år gammel nå, men den holder koken som bare det. Hvis jeg snubler over en fin formulering, eller noe interessant som jeg vil spare til seinere så markerer jeg bare setningen, og da veit jeg at den synkroniseres med Readwise i løpet av kort tid.

Men hva skjer i andre enden?

Når jeg har lagra en setning, et øyeblikk, eller hva enn det skulle være, og det sendes til Readwise, så er ikke det siste stopp på reisa for min del. Det kan være det, men det skal jeg komme tilbake til.

Personlig eksporterer jeg alt videre til Obsidian. Eller. Jeg gjør ingenting. Det her skjer helt automagisk, så lenge du har satt det opp.

Hvordan ser det egentlig ut?

Når jeg åpner opp Obsidian ligger høydepunktene der, klare til å brukes. Alle høydepunktene fra én bok sorteres i en punktliste i ett notat, og det samme gjelder også for en podcast-episode eller en artikkel.

Nederst på bildet under (under Linked mentions-seksjonen) kan du også se hvilke notater som stammer fra høydepunktene fra den boka.

Og bare for å ta det hele ett steg lenger så kan du også gå tilbake til selve kilden. Så når det gjelder bøker kan jeg klikke på linken i Obsidian-notatet hvor det står f. eks Location 1742, også blir jeg sendt nøyaktig til den sida der hvor setningen befinner seg, i den boka, på Kindle-appen på dataen.

Det gjør det utrolig mye lettere å forstå konteksten av det jeg har lest, og dermed forstå bedre hvordan det kan passe inn i hva enn jeg skriver om der og da.

Det samme gjelder også podcaster forresten. Du kan alltids finne tilbake til selve lydkilden, som i dette eksempelet hvor Knut Buen forteller om hvordan du kan holde fantasien ved like i voksen alder. Fordelen med podcaster hvor folk snakker på engelsk er at det er en stor sjanse for at episoden blir transkribert. Som betyr at du faktisk sitter igjen med ord-for-ord hva som har blitt sagt 🤯

Men hvordan henger det hele sammen?

Jeg slang sammen et aldri så lite flytskjema til deg, så det blir lettere å forstå helhetsbildet her. Alt i alt så står Readwise altså midt mellom input og output i arbeidsflyten min. Mellom det jeg hører på eller leser, og det jeg vil skrive om seinere.

Med en såpass tett kobling mellom inspirasjon og arbeidsområdet – der jeg tenker og skriver, blir det mye lettere å faktisk skrive noe nytt. For alt ligger til rette allerede. Alt jeg trenger å gjøre er å knytte koblinger mellom det jeg har samla inn.

Og det bringer meg inn på en gledelig nyhet..

Premiere på rabattkode!

Kanskje ikke helt rabattkode da, for du må ikke skrive “simenskriver” noe sted akkurat. Men! Du kan nemlig teste Readwise i to måneder gratis med min aller første anbefalingslink!

Det betyr at du får en ekstra måned på prøveperioden, og hvis du finner at det funker for deg så koster det ca en hundrings i måneden derfra (som det gjør for meg og). Noen av de kronene vil da også gå min vei. Nøyaktig antall kroner er jeg neimen ikke sikker på, men det betales ut hvert kvartal så det kan jeg si i fra om ✌️

Andre priser og linker

Podcast-appen jeg bruker heter Snipd (uttales Snippt, som i at du har “snippa noe”, eller altså klipt ut fra en større helhet). Den kan du bruke helt gratis uten behov for det betalte medlemskapet. Faktisk så kan du eksportere høydepunktene dine til Notion, Obsidian, eller Bear-appen uten å betale ei krone, men da kan det hende du må eksportere det manuelt, så det skjer ikke nødvendigvis automatisk.

Obsidian er også gratis i all hovedsak, så du kan faktisk eksportere høydepunktene dine dit uten å måtte betale for noe annet. Om du vil synkronisere notatene på tvers av macen, telefonen og iPaden riktignok så koster det 80 kr i måneden for Obsidian Sync, men du kan også bruke dropbox eller iCloud, hvis du allerede har det.

Alternativ vinkling

Om du ikke vil styre på med Obsidian (eller Notion, Evernote, Bear, Tana osv.), men fremdeles ha en enkel tilgang til høydepunktene av det du leser, så kan Readwise-appen til mobil være et godt alternativ. Der veit jeg du iallefall kan bla gjennom det som er tekstbasert, men jeg har ikke prøvd å koble det opp mot podcast-appen ennå, men gjerne si i fra hvis du gir det et forsøk.

En siste ting

Om du har spørsmål rundt det her, eller bare vil nerde ut videre, så skravler jeg gjerne videre på discord. Om du ikke er kjent med discord fra før av så kan du lese om det å lage løsningen i felleskap, og hvorfor jeg har tilrettelagt for det.

Der kan du lese mer om hva det er, og tanken bak det. For hvis du ikke har fått det med deg ennå så har jeg lagd et lite område på internett hvor vi kan diskutere ting sammen. Du kan trykke på denne linken for å gå rett til Discord-gruppa. Hvis du vil da såklart. Det er bare noe veldig fint med å lære av hverandre, og lære sammen.