Hva mener jeg egentlig med digital klisterhjerne

Er det én ting som genuint har Þkt produktiviteten min de siste Ära sÄ er det kombinasjonen av Readwise og obsidian altsÄ.

For det er vanskelig Ä forklare nÞyaktig hvor deilig det er Ä kjapt kunne finne fram til en spesifikk setning du leste, eller ett konkret Þyeblikk fra en podcast-episode du hÞrte pÄ for noen uker tilbake. Samtidig er det akkurat det Readwise lar meg gjÞre. Det gir meg virkelig en slags digital klisterhjerne, pÄ mange mÄter.

La meg illustrere det her med tre eksempler som skjer titt og ofte for min egen del.

1 - NÄr jeg hÞrer pÄ podcast

NÄr jeg sitter pÄ bussen pÄ vei til jobb hÞrer jeg som regel pÄ podcast. NÄ nylig hÞrte jeg Stephan Ango beskrive ideer som byggesteiner. Det ville jeg spare til seinere, sÄ alt jeg gjÞr da er Ä trykke tre ganger pÄ airpodsa mine, og nÄr jeg hÞrer en liten dudelidutt-lyd sÄ veit jeg at det siste minuttet jeg har hÞrt er lagra.

2 - NĂ„r jeg leser en artikkel

Det er noen fÄ nyhetsbrev jeg leser pÄ en ukentlig basis, deriblant Raut fra UX-byrÄet Okse. Da er det alltid en link eller artikkel som skiller seg ut. I den artikkelen er det garantert en setning, eller et avsnitt som trigger noe i meg. Som gjÞr meg gira. Da markerer jeg avsnittet jeg likte og sender det til Readwise gjennom nettleser-utvidelsen, eller sparer artikkelen til seinere ved Ä sende den til [Readwise Reader](https://readwise.io/simenleser/.

3 - NĂ„r jeg leser en bok

PÄ kveldstid leser jeg som regel noen fÄ sider i senga for Ä bli trÞtt nok til Ä sove, og for Ä roe ned hjernen. Da leser jeg pÄ en Kindle, som sikkert er 7-8 Är gammel nÄ, men den holder koken som bare det. Hvis jeg snubler over en fin formulering, eller noe interessant som jeg vil spare til seinere sÄ markerer jeg bare setningen, og da veit jeg at den synkroniseres med Readwise i lÞpet av kort tid.

Men hva skjer i andre enden?

NÄr jeg har lagra en setning, et Þyeblikk, eller hva enn det skulle vÊre, og det sendes til Readwise, sÄ er ikke det siste stopp pÄ reisa for min del. Det kan vÊre det, men det skal jeg komme tilbake til.

Personlig eksporterer jeg alt videre til Obsidian. Eller. Jeg gjÞr ingenting. Det her skjer helt automagisk, sÄ lenge du har satt det opp.

Hvordan ser det egentlig ut?

NÄr jeg Äpner opp Obsidian ligger hÞydepunktene der, klare til Ä brukes. Alle hÞydepunktene fra én bok sorteres i en punktliste i ett notat, og det samme gjelder ogsÄ for en podcast-episode eller en artikkel.

Nederst pÄ bildet under (under Linked mentions-seksjonen) kan du ogsÄ se hvilke notater som stammer fra hÞydepunktene fra den boka.

Og bare for Ä ta det hele ett steg lenger sÄ kan du ogsÄ gÄ tilbake til selve kilden. SÄ nÄr det gjelder bÞker kan jeg klikke pÄ linken i Obsidian-notatet hvor det stÄr f. eks Location 1742, ogsÄ blir jeg sendt nÞyaktig til den sida der hvor setningen befinner seg, i den boka, pÄ Kindle-appen pÄ dataen.

Det gjÞr det utrolig mye lettere Ä forstÄ konteksten av det jeg har lest, og dermed forstÄ bedre hvordan det kan passe inn i hva enn jeg skriver om der og da.

Det samme gjelder ogsĂ„ podcaster forresten. Du kan alltids finne tilbake til selve lydkilden, som i dette eksempelet hvor Knut Buen forteller om hvordan du kan holde fantasien ved like i voksen alder. Fordelen med podcaster hvor folk snakker pĂ„ engelsk er at det er en stor sjanse for at episoden blir transkribert. Som betyr at du faktisk sitter igjen med ord-for-ord hva som har blitt sagt đŸ€Ż

Men hvordan henger det hele sammen?

Jeg slang sammen et aldri sÄ lite flytskjema til deg, sÄ det blir lettere Ä forstÄ helhetsbildet her. Alt i alt sÄ stÄr Readwise altsÄ midt mellom input og output i arbeidsflyten min. Mellom det jeg hÞrer pÄ eller leser, og det jeg vil skrive om seinere.

Med en sĂ„pass tett kobling mellom inspirasjon og arbeidsomrĂ„det – der jeg tenker og skriver, blir det sĂ„ mye lettere Ă„ faktisk skrive noe nytt. For alt ligger til rette allerede. Alt jeg trenger Ă„ gjĂžre er Ă„ knytte koblinger mellom det jeg har samla inn.

Og det bringer meg inn pÄ en gledelig nyhet..

Premiere pÄ rabattkode!

Kanskje ikke helt rabattkode da, for du mĂ„ ikke skrive “simenskriver” noe sted akkurat. Men! Du kan nemlig teste Readwise i to mĂ„neder gratis med min aller fĂžrste anbefalingslink!

Det betyr at du fĂ„r en ekstra mĂ„ned pĂ„ prĂžveperioden, og hvis du finner at det funker for deg sĂ„ koster det ca en hundrings i mĂ„neden derfra (som det gjĂžr for meg og). Noen av de kronene vil da ogsĂ„ gĂ„ min vei. NĂžyaktig antall kroner er jeg neimen ikke sikker pĂ„, men det betales ut hvert kvartal sĂ„ det kan jeg si i fra om ✌

Andre priser og linker

Podcast-appen jeg bruker heter Snipd (uttales Snippt, som i at du har “snippa noe”, eller altsĂ„ klipt ut fra en stĂžrre helhet). Den kan du bruke helt gratis uten behov for det betalte medlemskapet. Faktisk sĂ„ kan du eksportere hĂžydepunktene dine til Notion, Obsidian, eller Bear-appen uten Ă„ betale ei krone, men da kan det hende du mĂ„ eksportere det manuelt, sĂ„ det skjer ikke nĂždvendigvis automatisk.

Obsidian er ogsÄ gratis i all hovedsak, sÄ du kan faktisk eksportere hÞydepunktene dine dit uten Ä mÄtte betale for noe annet. Om du vil synkronisere notatene pÄ tvers av macen, telefonen og iPaden riktignok sÄ koster det 80 kr i mÄneden for Obsidian Sync, men du kan ogsÄ bruke dropbox eller iCloud, hvis du allerede har det.

Alternativ vinkling

Om du ikke vil styre pÄ med Obsidian (eller Notion, Evernote, Bear, Tana osv.), men fremdeles ha en enkel tilgang til hÞydepunktene av det du leser, sÄ kan Readwise-appen til mobil vÊre et godt alternativ. Der veit jeg du iallefall kan bla gjennom det som er tekstbasert, men jeg har ikke prÞvd Ä koble det opp mot podcast-appen ennÄ, men gjerne si i fra hvis du gir det et forsÞk.

En siste ting

Om du har spÞrsmÄl rundt det her, eller bare vil nerde ut videre, sÄ skravler jeg gjerne videre pÄ discord. Om du ikke er kjent med discord fra fÞr av sÄ kan du lese om det Ä lage lÞsningen i felleskap, og hvorfor jeg har tilrettelagt for det.

Der kan du lese mer om hva det er, og tanken bak det. For hvis du ikke har fÄtt det med deg ennÄ sÄ har jeg lagd et lite omrÄde pÄ internett hvor vi kan diskutere ting sammen. Du kan trykke pÄ denne linken for Ä gÄ rett til Discord-gruppa. Hvis du vil da sÄklart. Det er bare noe veldig fint med Ä lÊre av hverandre, og lÊre sammen.